Gazete Emek-Bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının merkezlerinden birisi olan Van'da, yurttaşlar alana akmaya başladı. Rengarenk yöresel kıyafetleriyle kutlamalara gelen yurttaşlar, iki noktadan alana giriş yapıyor. Kitle, kapatılmasına dair iddianame hazırlanan HDP ve vekilliği düşürülerek Meclis'te gözaltına alınan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu lehine sloganlar atıyor. Renkli balonlarla süslenen alandan sık sık “Bijî berxwedanan zindanan (Yaşasın zindan direnişleri)”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Bijî Gergerlioğlu” sloganları yükseliyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Sezai Temelli'nin konuşma yapacağı kutlamda, sanatçılar Azad Bedran, Xecê ve Komaz Awaz sahne alacak.

Yüzbinlerin katıldığı Van Newroz’undan öne çıkan başlıklar şöyle:

*Geçen yıllara göre havanın güzel olması Van’da tarihi bir Newroz’un yaşanmasına katkı oldu. Alana gelen yurttaşlar, son yılların en görkemli Newroz’unu kutladıklarını dile getirdi.

* Newroz alanında her yıl olduğu gibi bu yıl da seyyar satıcılar yerini aldı. İzin verilmemesi üzerine seyyar satıcılar, alanın dışında tezgahlarını açtı.

* Van Kalesi dahil alanın etrafı polis ablukasına alındı. Newroz alanına çıkan tüm cadde ve sokaklar polis ablukasına alınırken, katılımcılar didik didik arandı.

*Tüm engellemelere rağmen halk sabahın erken saatlerinde alana akın etti. Yöresel kıyafetler dikkat çekerken, bazı kadınlar kundaktaki bebekleriyle katıldı. Kadınların coşkusu program sonuna kadar sürdü.

*Bazı aileler kendileriyle getirdiği kumanyalarını alandakilerle paylaştı.

* Öğrenciler okul kıyafetleriyle alana geldi.

*Kitle sık sık, “Bijî berxwedana Leyla ye”, “Bijî berxwedana zindana”, ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

* Program sona ermesine rağmen alana halkın gelişi dikkat çekti.

* Yüzbinler İmralı’da uygulanan cezaevleri politikalarına karşı tavrını sloganlarla dile getirdi.

*Kutlamaya katılan yurttaşlar, 31 Mart seçimlerine de aynı ruhla gideceklerini ve 14 ilçenin tamamını alacaklarını dile getirdi.

*Yüzbinler, programın bitmesinin ardından kent merkezine doğru sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

TEMELLİ: BİZİ BİTİREMEZLER, VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl kalabalığı daha az olsa da yine yoğun bir katılımın gerçekleştiği Newroz Kutlaması'nda Sezai Temelli ve diğer bir çok partili konuşmalar da gerçekleştirdi. Tertip komitesinden isimlerin konuşmasının ardından HDP Van Milletvekili Sezai Temelli sahneye çıktı. Temelli konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Cezaevlerinde 115 gündür açlık grevinde olanlar, Türkiye’de Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümü için tecride karşı direnenler var. Bugün cezaevlerinde siyasi tutuklular var. Demirtaş, Kışanak var. Onların şahsında tüm siyasi tutuklularımızın Newroz’u kutlu olsun. Islahat Planı’ndan Çöktürme Planı’na bizi bitireceklerini sandılar. Bizi bitiremezler, vardık, varız, var olacağız. Çöktürme Planı diye yola çıkanlar ülkeyi çökerttiler. Saldırmaya devam ediyorlar. Kürt düşmanlığından beslenmeye, savaştan beslenmeye devam ediyorlar. Onlar Çöktürme planı ile bu düşmanlıkla ayakta durabileceklerini sanıyorlar. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı Van’da burada vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek. Onların ‘çöktürmesi’ bizim demokratik çözümümüz, onların savaş politikaları bizim se onurlu barış mücadelemiz, onların diktatörlük bizim ise Demokratik Cumhuriyet hayalimiz var. O plana da karşı çözüm diyoruz. Bunun için bu ülkeyi tecritleştiren zihniyete karşı sözümüz olsun. Bu tecrit bitecek. 2013-2015 yılları arasında süren “çözüm sürecine” değinen Temelli, şöyle devam etti: “Bu süreci başarıya ulaştırabilseydik ne savaş olacaktı ne de diktatör heveslilerinin yapmış olduğu zulüm. Kürt meselesinin demokratik çözümü, barışın yolu, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinin yolu İmralı’dan geçer. Bunu biz biliyoruz. Bunu devlet biliyor. Bunu Türkiye halkları ve tüm dünya biliyor. Bu mesele çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini o yüzden herkes bilir. Bu mesele muhatabı ile masaya oturularak çözülür. Başka senaryolar aramayın bu işin muhatabı Sayın Öcalan’dır” dedi.

 

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim