Gazete Emek- Cumhur ittifakının Van adayı Necdet Takva Gazeteci Bekir Güneş'in seçimlere ilişkin sorularını yanıtladı. Takva, Kayyumlar, MHP ve Selahattin Demirtaş'a ilişkin dikkat çekici ifadelerde bulundu. 

HABERİN VİDEOSUNA RÖPORTAJIN ALTINDA ULAŞABİLİRSİNİZ

- Sokakta insanlarla konuştuğumuzda seçim havasından çok bir geçim havasının olduğunu söylüyorlar. Siz de ekonomi alanından geliyorsunuz. Şuanda aynı zamanda Van TSO'nun da başkanısınız. Ülkedeki bu ekonomik kriz ve insanların kaygılarına yönelik neler yapacaksınız?

Biz halkı suyla toprakla buluşturacak alt yapıyı oluşturacağız. Onlara ne balık tutmayı öğreteceğiz, ne balık tutacağız onlara balık tutacakları alanları oluşturacağız. Yeni bir söylem geliştiriyoruz. Van buna çok uygun halkının niteliği buna çok uygun. Kentsel katma değeri yüksek yatırımlar yapacağız. Yani kafelerin, lokantaların, restaurantların olduğu, kahvaltı salonlarının olduğu bir yeşil kuşak tasarladığınızda insanların belki de dünyada hiçbir yerde olmayan bir görsel şöleni de halkın hizmetine sunacağız. Yapacaklarımızla Van'da 20 bin insanı istihdam edecek alanlar oluşturacağız. 

- Şuan Van adayı olduğunuz partinin atadığı kayyum tarafından yönetilmektedir. Bu bahsettiğiniz projelerin seçim öncesi gerçekleştirilmesinin önünde bir engel var mı neden seçim öncesi bunlar gerçekleştirilmiyor?

Şimdi adayı olduğum parti tarafından atanmış kayyum fikrini doğru bulmuyorum.  Şimdi kayyum uygulaması bir devlet politikasıdır. Her ne kadar hükümet olsa bile siyasi partilerin bu konuda en masum ve mazlum olduğunu düşünenlerdenim. Şimdi AK Parti Van'da muhalefete olan bir partidir. Dolayısıyla kayyum politikasını bir siyasi partinin tasarufu olarak algılamak bir ideolojik söylemin ötesine geçmemelidir. Kayyum uygulaması devletin bir reaksiyonel tutumundan çıkmaktadır. 

- Yani bu Kayyum uygulaması AKP'nin politikası değil mi?

Hiçbir AK Partili kayyumun doğru ve demokratik bir uygulama olduğunu düşünmüyoruz. Zaten düşünmüş olsaydık ben bugün adayları olmazdım. Türkiye'nin hiçbir yerinde ben kayyumların siyasi bir kimlikle hareket ettiğine ben şahitlik etmedim. Vali bey ile biz rutinin dışında bir görüşme gerçekleştiremiyoruz. 

Siz kayyum politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şimdi bu konuda tutumumuz nettir. Ben TSO başkanlığı döneminde de kayyum politikasının demokratik bir tutum olmadığına dair bir deklarasyon yayımladık. Türkiye'de ilk defa bunu yapan da biz olduk. Kayyum politikası doğru bir tutum değildir. Devlet bunun önüne geçecek polikalar yapmalıdır. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP belediyeleri kazanırsa yeniden kayyum atayabiliriz gibi bir açıklaması vardı. Siz diyelim seçimi kaybettiniz. Cumhurbaşkanı sizi Van'a kayyum olarak atamak isterse siz bu duruma nasıl yaklaşırsınız?

Kayyum sürecini besleyen arka plana çok iyi bakmak lazım. Yerel yöneticilerin hukuk düzeni içerisinde neler yaptıklarını kısmen biliyoruz biz de. Ben böyle bir şeyin olacağını tahmin etmiyorum. HDP'nin kazanacağı yerlerde de derin ideolojik çalışmalar yerine halkın istekleri yönünde hizmet üreteceğini de umuyor ve diliyorum. Bugüne kadar hiç olmadı. Çok rahat söyleyebilirim ki biz Van'da HDP'nin yerel iktidar olduğu dönemlerde çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bir yıl boyunca belediye başkanlarından randevu alamadığımız dönemler oldu. Genel sekreterlerin bizi gördüklerinde arkalarını döndüğü zamanlar oldu. Ben aslında bunları çok konuşmak ve bunlar üzerinden bir politika da yapmak istemiyorum. Kişisel olarak da benim kayyum olarak atanmam söz konusu değil. Seçileceğimizi düşünüyoruz. Seçildiğimizde de demokratik bir şekilde kenti yöneteceğiz. Yani ben kayyum olmaya gelmedim. Ben ticaret odası başkanıydım ve bu konudaki tavrımız da nettir. 

- Bu seçim aynı zamanda Türkiye'de ilk defa çok sayıda ittifakın koalisyonun olduğu bir seçim. Bir tarafta Cumhur ittifakı, bir tarafta millet ittifakı ve adı konulmamış gizli ittifaklar var. Van'da zaman zaman sizin için MHP'nin de adayı diyorlar. Siz bu söylemleri doğru buluyor musunuz?

Bunları doğru bulmuyorum. Bunlar HDP'nin siyasal söylem ve dezenformasyonlarından biri. Kürtler'in duygularına yönelik duygu dönüşümlerine hizmet etmeyi amaçlayan bir yaklaşım olarak görüyorum. Şimdi AK Parti burada muhalefet dolayısıyla AK Parti'ye oy vermeyen herkesin oyuna ihtiyacımız var. Çoğunlukla da HDP'ye oy veren seçmenlerin bize oy vermesini talep ediyoruz. Sırf milliyetçi Kürtler'in duygularına hitap etmek için beni MHP'nin de adayı gibi gösteriyorlar. 

- 2014 yılında yapılan seçimlerde partiniz büyük bir yenilgi alarak 14 belediyeden sadece iki ilçeyi kazanabilmişti. Şimdi sizin bu seçimde hedefiniz nedir?

Biz bir kere bütün ilçeleri almayı hedefliyoruz. Ben kaybedeceğim bir seçime girmem bir kere peşinen bunu söyleyeyim. AK Parti 16 yıldır kentte kurumsallaşmış güçlü bir yapıya sahip. Ben büyükşehirde yüzde 60'lık bir sonuçla kazanacağımızı düşünüyorum. Gitsinler Bitlis'te dönüşümün nasıl olduğunu bir baksınlar. Bunlar süreci doğru okumuyorlar. Halk üzerinde nasıl bir tahribata yol açtıklarını görmüyorlar. 

- Sosyal medyayı çok aktif kullanıyorsunuz. Zaman zaman gençlerle tartışmalara da giriyorsunuz. Bazı gençlerin sizin söylemlerinizi ve espirilerinizi HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın söylemlerine benzettiği oluyor. Siz bu yöndeki söylemlere ne diyeceksiniz?

Bu doğru değil ben hayatım boyunca kimseyi örneklemedim. Kendim bir model oluşturmaya çalıştım. Bunu diyenler benim aday olmadan önceki paylaşımlarıma da bir baksınlar. Ben 2012'den beri twitter'dayım ve hep bu şekilde bir dil kullandım. Selahattin Bey nihayetinde Türkiye siyasetinde kendisine yer edinmiş değerli siyasetçilerden biridir. Ona sahip çıkmayanların bugün onu örneklediğim yönündeki iddialarına da ben sadece gülüyorum. Bu bir üslup meselesidir siz bunu kopyalayamazsınız. Bunu yine HDP'nin derin ideolojik siyaseti ve tamamı yurt dışı çıkışlı olan trollerin iddiası olarak görüyorum. Kaldı ki böyle olsa bile ben bundan rahatsızlık duymam. Hatta bunu söyleyenler de beni kopayalayabilirler. Onlara buradan çağrımdır eğer bunun doğru olduğunu düşünyorlarsa onlar da bu samimi dile doğru gelsinler. 

- Peki teşekkür ederim

Ben teşekkür ederim, geldiğiniz için sağolun

NECDET TAKVA İLE YAPILAN RÖPORTAJIN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilişim