Gazete Emek-Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu, Van'da Afrin ve Tahir Elçi cinayetine ilişkin tepki çekeccek açıklamalarda bulundu.

Feyzioğlu, 1.5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümünün üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen kovuşturmaya yer olmadığına dair karara tepki amacıyla Van'da açıklama yaptı. Feyzioğlu, devlet olarak Muharrem'i koruyamadıklarını söyledi. 


Feyzioğlu, bilirkişi raporuna da tepki göstererek, "Bilirkişi sanki kendi alanına giriyormuş gibi, aile kış günü Çelé mezrasında ne yapıyordu diyor. Ben cevap vereyim, kar topu oynamak için oradaydı. Neden orda olacaklar, fukaralıktan ordaydılar. 112'nin açıklamaları da çok tatmin edici değil. Bu sebeplerin hiçbiri Muharrem'in ölümünü meşrulaştırmıyor. Fukaralığın suç olarak rapora geçtiği ilk örnektir herhalde. İnsafsız bir rapor." diye konuştu. 

Afrin Operasonu

Feyzioğlu Afrin operasyonuna ilişkin ise tepki çekecek sözler sarfetti:

Türkiye Cumhuriyeti bekası için ne gerekiyorsa müttefikleri ile görüşüp yapar. Türkiye bundan çekinecek değildir. Aldığımız duyumlara göre Afrin Halkı YPG'ye mesafelidir. YPG'nin Afrin'de halk tabanı oluşmamıştır. Afrin'e yapılacak bir operasyon'da YPG'ye halk tabanı oluşturması açısından endişe ediyoruz. PYD bahsedildiği gibi güçlü değildir. ABD'nin YPG'yi silahlandırmasını da doğru bulmuyoruz. 

CHP için Genel Başkanlık Adaylığı

Eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın CHP Genel Başkanlığına aday olmasının kendi tercihi olduğunu ifade eden Feyzioğlu, “Yolu açık olsun diyorum. Türkiye için değerli bir insandır. Görüşlerinden faydalanmak lazımdır. Adaylığı hayırlı olsun” diye konuştu. Feyzioğlu, kendisinin ise hiçbir partide siyaset yapma gibi bir düşüncesinin olmadığını söyledi. 

Kendisine yönelik eleştiriler

Biz meslektaşlarımızın haksızlığa uğramaması için bütün gücümüzle çalışıoruz. kanıdır şudur; 15 Temmuz'da 14 bin hakim ve savcı vardı, 4 bini tutuklandı. 105 bin avukat şuan tutuklu sayımız 300 civarında. Bu aslında Türkiye Barolar Birliği'nin Twitter ve instegramda duyurmayarak olaya nasıl müdahil olduğunu gösteriyor. Bizim yaptıklarımızı reklam etmeye ihtiyacımız yok. Her meslekte suçlu çıkabilir. Suçlu ve suçsuzu ayıracak yek şey adil yargılamadır ama maalesef Türkiye'de adil yargılama konusunda giderek sorunlar artıyor. Meslektaşlarımız için de adil yargılamalar konusunda ciddi olarak çalışıyoruz. 

Tahir Elçi suikasti

Tahir Elçi’nin ölümüyle ilgili de açıklama yapan Feyzioğlu, “Tahir Elçi köprüde duran bir insandı, köprüde duranları vuruyorlar bu ülkede. Tahir kendini dinleyen insanlara ‘şiddetle bir yere varamazsınız’ diyordu. Sesini hem onlara duyuruyordu hem de ayrımcılık yapıp teröristle vatandaşı birbirinden ayırmayı beceremeyenlere diyordu, ‘Terörist ile vatandaşı birbirinden ayırın’ diyordu. Bu cinayetler karanlık cinayetlerdir. Bu konularda eleştiri eksiği görüyorum. Olaydan sonra Diyarbakır Başsavcılığı tam 3 kez, biri de benim olduğum gün olay yerine keşfe gitmek, keşifte mermi, çekirdek ve kovanları toplamak istedi. Bu 3 keşifte de hendeğin arkasındaki teröristler tarafından bombalı, mayınlı, roketli, makineli tüfeklerle saldırıya uğradı heyet. Bölücü örgütün orada keşif yaptırtmamasının altını ben çiziyorum. Eğer hep birlikte doğruyu bulacaksak, objektif olmak zorundayız. Devleti suçlayıp bölücü örgütün bir keşif bile yaptırmamasından söz etmeyenleri ben doğru bir amaca hizmet görmüyorum” dedi.

Feyzioğlu, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in adını anmadı

Feyzioğlu, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen ile ilgili soruyu soran gazeteciyi de eleştirerek, Gülmen ve Özakça'nın adını anmadan "o dediğiniz kişiler" diye sözlerine başladı. Feyzioğlu, gazetecilerin kendisini yeterince takip etmediğini iddia etti. 

Van Baro Başkanı'ndan Feyzioğlu'na itiraz

                                Van Baro Başkanı Murat Timur

Feyzioğlu'nun ardından konuşan Van Baro Başkanı Murat Timur ise Feyzioğlu'nun söylediği bazı noktalara itiraz ederek, hukuk sisteminin bölgelere göre farklılaştığını söyledi. Timur: Demokrasiyi Türkiye'nin her yerinde savunmak gerekir. Bölgede çok sayıda seçilmiş tuklandı. Birçok belediye başkanı milletvekili, hukukçunun tutuklu olduğunu biliyoruz. Sadece Van'da bütün cezaevleri siyasi tutuklularla dolmuş durumda. Eğer Türkiye genelinde bir eşit yurtaşlıktan bahsediyorsak bütün kimliklerin bir arada eşit bir şekilde yaşamasını savunmalıyız. Evet bu kadar hukukçu, sadece Van'da 40 hukukçu hakkında hiçbir bbelge bilgi olmadan soruşturma başlatıldı. Bu sadece muhalif kimliklerinden dolayı yaşandı. Ancak Türkiye'deki politik sorunlara baktığımızda Afrin'deki olası bir müdahale burada da kaygı ile takip ediliyor. Türkiye'deki halkların tamamı Afrin'de yaşayan halklarla kardeştir. Afrin'de de birçok halk var. Burdaki toplumsal algı ordaki kardeşleri ile Türkiye devletinin pozitif bir ilişki kurmasıdır. Bu konuda Sayın Başkanımızla bakış açısı bakımından farklı bakıyoruz." diye konuştu. 

Timur, ayrıca Muharrem bebek ile ilgili de pazartesi itirazlarını mahkemeye sunacaklarını belirterek sonuç almadıkları taktirde önce Anayasa Mahkemesi ardından ise AİHM'e gideceklerini söyledi. 

KONUŞMALARIN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

HABER- GAZETE EMEK

Editör: TE Bilişim