Gazete Emek- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtığı ve iddianamenin Yüksek Mahkeme'ye gönderildiğini duyuruldu. 

İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları savunuldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, yazılı açıklamasında, Anayasa'nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiğinin düzenlendiğini belirtti.

Anayasa'nın 14. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan" faaliyetler biçiminde kullanılamayacağının öngörüldüğünü söyleyen Şahin şöyle devam etti: 

"Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinde, bir siyasi partinin Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir." 

Başsavcı Şahin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. maddesinin 1. fıkrasında, "Herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkı"na sahip olduğunun belirtildiğini, aynı maddenin 2. fıkrasında ise bu hakların kullanılmasına, ulusal ve kamusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla kanunla kısıtlama getirilebileceği ilkesinin kabul edildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir. Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır. 

“Bu bağlamda, HDP yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir."

HDP MYK YARIN OLAGANÜSTÜ  TOPLANACAK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Yargıtay’ın HDP’yi kapatma kararının ardından Meclis’te toplandı. Karara dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantı sonrası HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yazılı bir açıklama yapacak.

HDP MYK, ayrıca yarın Parti Genel Merkezinde olağanüstü toplanacak. Toplantı sonrası HDP Sözcüsü Ebru Günay açıklamalarda bulunacak.

BEKİR ŞAHİN KİMDİR?

Seçimde dördüncü sırama olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından göreve atanan Bekir Şahin’in ilk işi HDP hakkında kapatma davası açmak oldu.

Çorum’da 1960 yılında Şahin, Çorum İmam Hatip Lisesini’nin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun oldu.

İzmir ve Çorum Hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Şahin; sırasıyla Batman/Gercüş, Kastamonu/Küre, Aydın/Çine Hâkimliği, Ağrı/Doğubayazıt Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Adana Hâkimliği ve Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Yargıtay üyeliğine 16 Aralık 2013 tarihinde seçilen Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 30.05.2019 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. Yargıtay’da yapılan seçimde Bekir Şahin dördüncü oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sunulan beş isim arasından dördüncü sırada olana Bekir Şahin’i Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına atandı.

İngilizce bilen Şahin, evli ve iki çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilişim