Gazete Emek- AKP'nin başkent Ankara'nın da aralarında olduğu 9 şehri kaybettiği 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu önde giderken, iktidarın oy oranlarıyla ilgili haber ve yorumlar dünya basınında önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi AKP’nin Ankara’yı kaybetmesi ve ilk sonuçlara göre İstanbul’u da kaybetme riski olmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarı için ‘bir darbe’ olarak yorumladı

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin haberinde “Bu seçimler Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum Erdoğan’a olan halk desteğini azaltmaya başladı” dendi.

“İlk sonuçlar AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri” yorumunu yapan gazete, Türkiye’de son ekonomik koşulları ve AKP’nin beka meselesine odaklanan kampanya stratejisini özetledi. Guardian, muhalefetin, enflasyon ve artan işsizlik nedeniyle AKP’li seçmenin yönünü başka tarafa çekmesi umutlarının boşa çıkmadığı yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi de seçimle ilgili haberinde iktidar ittifakının oylarının yüzde 50’den fazlasını aldığı için rahatlamış olabileceğini belirtirken “Ama şehirleri kaybetmek, karlı anlaşmalar ve iş imkânları dâhil bu şehirlerle birlikte gelen himaye ağının kontrolünü de kaybetmek anlamına gelir” dedi.

'BÜYÜK BİR GERİLEME'

New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan’ın ‘Ankara ve İstanbul’u kaybettiğine’ işaret ettiğini belirtip bu sonuçların Erdoğan’ın iktidarı için büyük bir gerileme olarak görülebileceğini yazdı. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, kampanya süreci, ekonomik durum ve büyük şehirlerin Erdoğan açısından önemi okurlara özetlendi. Gazete Türkiye’nin ABD ile yaşadığı sorunları da hatırlattı.

LE MONDE: BÜYÜK DARBE

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi de AKP’nin Ankara’yı kaybetmesi ve ilk sonuçlara göre İstanbul’u da kaybetme riski olmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarı için ‘bir darbe’ olarak yorumladı. Gazete “Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP’nin 2002’de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor” dedi. 


ALMANYA BASINI: ERDOĞAN'A DERS

Almanya'da yayımlanan Stuttgarter Nachrichten gazetesinde şu ifadelere yer verildi:

"Zafere alışkın olan Erdoğan'ın partisi AKP bugüne kadar Türkiye'de artan refah ile eş tutuluyordu. Ancak pazar günü hükümeti ekonomik durgunluk, işsizlik ve paranın değer kaybetmesinden sorumlu tutan seçmenlerinin çoğu evde kalmayı veya rakip partilere oy vermeyi tercih etti. Eğer Erdoğan muhalefetin özellikle başkent Ankara'da elde ettiği zaferi itaatkâr yargının eliyle iptal ederse, ağır sorunlarla karşı karşıya kalır. Erdoğan hükümeti şimdiye kadar ekonomik krizin gerçek boyutlarını örtbas etti. Ama artık Erdoğan tamamen kaybetmeyi engellemek istiyorsa, ona göre davranması gerekiyor."

Karlsruhe'de yayımlanan Badischen Neuesten Nachrichten gazetesi ise yerel seçimlerde seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düşünmesi gereken bir ders verdiğini savunuyor:

"Erdoğan'ın partisi AKP, başkent Ankara'da iktidarı kaybetti, diğer il ve ilçelerde de iktidarı muhalefete vermek zorunda kaldı. Aynı zamanda kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul'da iktidarını korudu, Kürt bölgelerinde puan kazandı. Diğer partiler için böyle bir sonuç kutlama yapmak için yeterli gelirdi ama parlak zaferlere alışkın AKP için yeterli değil."

EL CEZİRE: HER İKİ TARAF DA KENDİNİ GALİP İLAN ETTİ

Katar merkezli El Cezire kanalı İstanbul'da yaşanan belirsizliğe dikkat çekerken Ekrem İmamoğlu'nun 28 bin oy farkla önde olduğunu açıklamasının ardından AKP'nin Binali Yıldırım'ın önde olduğunu açıkladığına dikkat çekildi.

El Cezire, Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı konuşmada ekonomik reformlar vaat ettiği hatırlatıldı. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim