Gazete Emek- YSK sandık kurullarını yasaya aykırı olarak oluşturduğu gerekçesiyle soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürlerinin 23 Haziran’daki seçimlerde görevlerine devam etmesine karar verdi. Yani 31 Mart sonrası suçladığı kişilere yeniden görev verme kararı aldı. AKP YSK’nin son kararına itiraz etti, CHP de karar için “İşin çivisi çıktı” diyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, “sandık kurulu başkanlarının usule uygun belirlenmediği” gerekçesiyle iptal etmişti.

Ancak YSK şimdi de sandık kurullarını yasaya aykırı olarak oluşturduğu gerekçesiyle soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürlerinin yenilenecek seçimlerde de görevlerine devam etmesine karar verdi.

Tartışmalı karar, Şişli 1’inci İlçe Seçim Kurulu’nun “Hakkımızda soruşturma var. Bu işi sağlıklı götüremeyiz. Bunu değerlendirin” diyerek görüş sorması üzerine ortaya çıktı.

YSK’nin kararında seçim müdürlüklerinin işleyişine dair hazırlanmış olan genelgeye atıfta bulunuluyor.

“İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev yetki ve sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelge’de belirlenmiş olup, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi.”
Gerekçeli kararla çelişen karar
YSK’nin söz konusu kararı 31 Mart seçimleri sonrası aldığı gerekçeli karar ile çelişiyor. Çünkü YSK suçladığı kişilere yeniden görev verme kararı aldı.

Kararını eleştiren AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım, kararın seçimler için şimdiden soru işaretleri oluşturduğunu belirterek, “Ümit ederim Yüksek Seçim Kurulu, aklıselimle değerlendirir ve oy verecek milyonlarca vatandaşın kafasında karışıklığa sebebiyet verecek bu işten vazgeçer” dedi.

CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu ise “Artık bu karar üzerine sorulacak soruların cevabı yok. İşin çivisi çıktı” dedi.

Yakupoğlu, “O nedenle ben bu YSK’nın 6 Mayıs tarihli gerekçeli kararıyla ilgili ‘gerekçesiz gerekçeli karar’ diyorum. Çünkü o kararda gerekçe yaratmaya çalıştılar” diye konuştu.

AKP itiraz etti

AKP, YSK’nin seçim kuruluyla ilgili bu kararına itiraz etti. Bayram sonrası YSK’nin itirazı karara bağlaması bekleniyor.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim