Gazete Emek- Seçimler sona erdikten 17 gün sonra AKP’nin itirazlarına karşın mazbatasını alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu çalışmalarına başlarken Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin “olağanüstü itirazını” bugün masaya yatıracak.

En az iki gün sürmesi beklenen itiraz görüşmelerine dair AKP’nin YSK temsilcisi Recep Özel, bir sunum yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin “neden tekrarlanması gerektiğini” anlatacak.

‘SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA YASAK’

YSK’deki kritik görüşme öncesinde CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, BirGün’e “seçimlerin neden tekrarlanmaması gerektiğini” anlattı.

AKP’nin itiraz gerekçeleri arasında yer alan “KHK’lilerin seçme ve seçilme hakkından mahrum olduğu” iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve bunun yasalara aykırı olduğunu ifade eden Yakupoğlu, “KHK olarak yayınlanıp daha sonra kanun hükmü haline gelen düzenleme, kamuda istihdam edilemeyeceklere ilişkindir. Bu kişilerin belediye başkanı seçilmeleri, ‘kamuda istihdam edilecekleri’ şeklinde değerlendirilemez. Seçilme hakkına seçimden sonra getirilen bu yasak, AKP tarafından seçme hakkına da getirilmek isteniyor” dedi.

‘AKP, KHK’LİLERE YÖNELİK BU DURUMU SEÇİM GANİMETİ YAPMAK İSTİYOR’

Seçme hakkının, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesinde, 18 yaşını doldurmuş her Türkiye vatandaşına tanındığını hatırlatan Yakupoğlu, şu eleştirileri yaptı: “Bunun istisnaları ise Kanun’un bir sonraki maddesinde sıralanır. Askerlerin, askeri öğrencilerin ve hükümlülerin oy kullanamayacakları belirtilir. Bu yasal düzenlemelerde, KHK ile kamu görevinden ihraç edilenlerin, seçme ve seçilme haklarını kullanamayacaklarına dair yasak koyan bir düzenleme yok. Sadece kamuda istihdam edilemeyeceklerine dair bir yasaklama var. AKP, KHK’lilere yönelik bu durumu seçim ganimeti yapmak istiyor. YSK, talebi reddedecektir.” 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim