Gazete Emek-  Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı ana davanın duruşması görüldü.

Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yüksekdağ katılmadı, avukatlar hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan avukatlar, Yüksekdağ’ın tahliyesini talep etti.

JinNews'te yer alan habere göre, Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti dava dosyasının, Yüksekdağ hakkında Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve kamuoyunda “Kobane iddianamesi” olarak bilinen dava dosyasıyla birleştirilmesine kararı verdi.

Mahkeme heyeti gerekçesinde, ana dava ile açılan Kobane davasında şahsi, fiili ve hukuki bağlantı bulunduğunu belirtti.

“TUTUKLULUĞU ORANTILI…”

Yüksekdağ’ın tahliye talebini de reddeden heyet, şu gerekçeleri sıraladı: “…Sanık hakkında örgüt kurma ve yönetme  suçuna ilişkinde iddianame olduğunu  ve bu yüzden tutuklamada geçen sürenin uygulanan koruma tedbirleriyle orantılı olması da değerlendirerek, tutukluluk halinin devamına ..”

NE OLMUŞTU?

2016 Kasım'ında Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıkları'nca yürütülen soruşturmalar kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon düzenlendi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ankara'daki evinde, partinin diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'daki evinde gözaltına alındı.

Demirtaş ve Yüksekdağ 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı. Yüksekdağ, Kandıra F Tipi Cezaevi'ne, Demirtaş ise Edirne Cezaevi'ne gönderildi.

Yüksekdağ, "örgüt yöneticiliği", "örgüt propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.

Hakkında açılan dava dosyası, 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık dosya kapsamında, Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor.

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim