Gazete Emek-  Türkiye’de koronavirüs ile verilen uzaktan eğitim sınırlandırılmış ve yavaş yavaş yüz yüze eğitim kademeli olarak açılmaya başlanmıştı. Yüz yüze eğitim ile beraber ülke genelinde vaka sayılarında artış yaşandı.

Eğitim Sen’in açıkladığı verilere göre, bugüne kadar 4 müdür, bir müdür yardımcısı, bir akademisyen ve 10 öğretmen hayatını kaybetti. Sadece 14 eğitimci yüz yüze eğitimin yaygınlaştığı eylül ayından bugüne kadar gelen sürede yaşamını yitirdi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Diyarbakır Kayapınar Ahmed-i Hani Lisesi’nde öğretmen Cengiz Tekdal’ın koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

VAKA SAYILARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Her okulda öğrenci ve öğretmenlerin 70-80’inin pozitif olduğunu ve bu sayının her gün arttığını belirten Aydoğan, "Bize ulaşan bilgilere göre 1220 eğitim kurumunda vaka var. Okullarda tanı ve temaslı sayısı sürekli değişiyor. Bir okulda tanı alan öğrenci ve eğitim emekçisi sayısı 70-80'i bulurken, bir başka okulda 30 kişi olabiliyor. Bu sürekli bir değişkenlik gösteriyor ve artıyor." Dedi.

Salgında alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında, “Yüz yüze eğitimi konuşurken 30 milyon bir nüfustan söz ediyoruz. Okulların güvenli olduğu söylenerek durum idare edilemez arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Bakan, okullardaki salgın öncesi ve şu anki farkı açıklasın. Sınıf mevcudu 15’i geçmeyecek denildi ama geçti. Ortak kullanım alanlarında hiçbir önlem tedbir yok. Maske dezenfektan karşılanmıyor. Önlemler plansız kontrolsüz şekilde yürütülüyor.” İfadelerini kullandı.

TOPLUM SAĞLIĞI HİÇE SAYILARAK EĞİTİM YAPILAMAZ

Aydoğan konuşmasında Bakan Ziya Selçuk’un açıklamalarına atıfta bulunarak, ‘’Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların çarşıdan pazardan daha güvenli olduğunu söylüyor. Bu bilim dışı bir açıklama, hangi verilere dayanarak böyle bir açıklama yapabiliyor. Salgının yayılımı her gün artıyor. Yüz yüze eğitim çok önemli hiçbir şekilde uzaktan eğitim ile karşılaştırılamaz ama bu şekilde öğrencilerin, öğretmenlerin ve toplumun sağlığını hiçe sayarak eğitim yapılmaz.’’ Dedi.

Yüz yüze eğitime geçildiği zaman fiziksel hareketlilik azaltılmalı diyen Aydoğan, ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün ve tüm bilim insanlarının önerileri bu yöndeydi ama Türkiye’de bu konuda ekonomik kaygılar nedeniyle hiçbir kısıtlamaya gidilmedi. Salgın her gün giderek yayılıyor ama biz ne genel vakaları ne de okullardaki vakaları net bir şekilde biliyoruz.

MEB acil şekilde okullardaki durumu açıklamalı, süreci tüm özneleriyle birlikte yürütmeli. Ayrıca Türk Tabipleri Birliği’nin acil kapanma çağrısı var. Veriler açıklanmalı ve adımlar atılmalı aksi halde okullardaki durum çok daha vahim bir boyuta ulaşacak.’’ Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim