Gazete Emek- Ziraat Bankası'nın kulüpleri kurtarmak için kredi vereceğini açıklamasına tepkiler sürüyor. Bankanın 14.5 milyar TL'lik borç kaynağını nereden bulacağı merak edilirken kulüp hisseleri güne yükselişle başladı. Bankanın kulüplere vereceği kredi ise mizah konusu oldu: Çiftçiler futbol kulübü kursun!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) futbol kulüplerinin borçlarını üstlenmek üzere geliştirdiği projenin etkisiyle borsada dört büyüklerin hisseleri de haftaya çok hızlı yükselişle başladı. Açılışta Galatasaray yüzde 9,1; Beşiktaş yüzde 9,5; Fenerbahçe yüzde 6,5, Trabzonspor 5,37 değer kazandı.

ZİRAAT BANKASI

20 Kasım 1863'te kurulan Ziraat Bankası için 23 Mart 1916'da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılmıştı. Yasanın 1. maddesinde "Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur" denilmekteydi.
Ziraat Bankası’nın son dönemde verdiği krediler, kuruluş felsefesini bir kenara bırakıp tarımdan çok büyük projelere odaklandığı eleştirilerine neden olurken, bankanın faaliyet raporu da bunu doğruluyor. Ziraat, bankacılık sektörü içinde tarıma en fazla kredi veren banka konumunda olmayı sürdürse de, tarım sektörüne verdiği krediler, tarım dışı kredilerin yanında devede kulak gibi kalıyor. Sektörde maliyetler yükselmişken, bankanın konut kredisi faizinde yaptığı indirim bilançoyu nasıl etkileyecek merak konusu. Ziraat Bankası’nın Aralık 2017 tarihli faaliyet raporuna göre bankanın tarıma verdiği destek diğer sektörlere nazaran oldukça düşük. 2018 Kasım ayında açıklanan verilerine göre bankanın üçüncü çeyrekteki net kârı yüzde 22 düşüşle 1.7 milyar TL'ye indi. Bankanın 2017' üçüncü çeyrekte 338.4 milyon lira olan ticari zararı bu sene aynı dönemde yaklaşık 5 kat artışla 1.55 milyar liraya çıktı.

DOĞAN GRUBU SATIŞINA KAYNAK

Kamu bankası olan Ziraat Bankası, 5 Nisan 2018 tarihli 10/10 sayılı yönetim kurulu kararıyla Doğan Grubu'nu 1.1 milyar dolara satın alan Demirören Medya Grubu'na kredi verilmesine onay vermişti. Demirören Medya Ticaret A.Ş.'ye verilen kredinin miktarının 700 milyon dolar olduğu ileri sürülmüştü.Kredinin şartları 10 yıllık bir geri ödeme sürecini içeriyor. Buna göre ilk 2 yıl Demirörenler bankaya ödeme yapmayacak. Ödemeler sonraki 8 yılda gerçekleşecek.

CHP'Lİ VEKİL: ÇİFTÇİLER KAN AĞLIYOR

CHP Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gökan Zeybek, daha önce yaptığı bir açıklamada "çiftçi zamanında alamadığı veya geç aldığı krediler nedeniyle kan alıyor" tespitinde bulunmuştu. Ana kuruluş amacı tarımı desteklemek olan Ziraat Bankası'nın bu 'top'a neden girdiği bilinmiyor.

MİZAH KONUSU OLDU

Mizah sitesi Zaytung, Ziraat Bankası için şu haberi yaptı "Ziraat Bankası'ndan çiftçiye müjde: ''Bir araya gelip bir futbol kulübü kurun, sizin borçları da halledelim...''

KULÜPLER VERGİ ÖDEMİYORLAR

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl'ün verdiği bilgiye göre, Ziraat bankasına borçlarını yapılandıracak futbol kulüpleri; Yayın gelirler, saha reklam gelirleri, forma reklam gelirleri, bilet satış gelirleri, kombine gelirleri, loca satış gelirleri, bonservis gelirleri gibi 7 temel gelirleri vergisinden istisna. Yani kulüpler bu gelirler için vergi ödemiyorlar. Buna karşın devlete hâlâ bir sürü borçları bulunuyor. Daha önce defalarca kulüpler vergi borçlarını yapılandırmıştı. En son 2017 Ocak ayında dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal 450 futbol kulübünün aftan yararlanarak vergi aslı olarak 375 milyon lirayı yapılandırdığını açıklamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim