Gazete Emek- Tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan ve hayatına son veren Zülküf Gezen’in cenazesi, polis tarafından ailesinden gizli Diyarbakır’a götürülerek, törene izin verilmeden defnedildi.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde 1 Mart’tan itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren Zülküf Gezen’in Cumartesi gecesi yaşamına son verdiği öğrenilmişti.

Polislerin, çocuklarının cenazesini almak için İstanbul’a giden aileden habersiz Gezen’in cenazesini Diyarbakır’a getirdiği belirtildi.

Sabah 09.50 uçağı ile Diyarbakır’a getirilmesi beklenen cenaze, İstanbul Atatürk Havalimanı morgundan alınarak, Türk Hava Yolları (THY) ile 00.20’de Diyarbakır’a getirildi.

Cenazenin Diyarbakır Havalimanı’na iniş yapması ardından Gezen’in ailesini arayan polisin, “Bu gece cenazeyi defnedeceğiz. İster katılırsınız, ister katılmazsınız” dediği aktarıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar, Musa Farisoğuları, Remziye Tosun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Saliha Aydeniz ve Ayşe Acar Başaran, cenazeyi almak üzere Diyarbakır Havalimanı’na geldi.

‘Ben devletim cenazeye katılamazsınız’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre havalimanını abluka altına alan polis, vekillerin geçişini engelledi. Bu esnada polis müdürünün vekillere, “Ben devletim, devlet kararı var. Aileye taziyede bulunabilirsiniz ama cenazeye katılamazsınız” dediği belirtildi.

Ardından polis, cenazeyi alarak ranger ve sivil araçlar eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na götürdü.

Yeniköy Mezarlığı’nı da zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile abluka altına alan polis, HDP’li vekiller Saliha Aydeniz, Semra Güzel ve Nuran İmir’i sürükleyerek mezarlığa girişlerini engelledi.

Cenaze, polis eşliğinde bazı aile üyelerinin de katılımıyla defnedildi.

Açlık grevleri

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 131 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Yaşamına son veren Gezen de 1 Mart’ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayanlardandı.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim