Gazete Emek- "Derdiniz memleket masası değil de Saray'da oturacağınız bir masaysa, bunun için muhalefeti alet etmeyin. Daha açık davranın" diyen Sancar, AKP'nin darbe söylentileri için de "Darbe polemiği ve spekülasyonu üzerinden herhangi bir siyasi kazanç elde etme hesabı da etik değildir siyaseten de tehlikelidir" dedi.

'DERTLERİ BİRLİK VE BERABERLİK DEĞİL O ZAMAN'

Gazeteci Kemal Göktaş’ın Kısa Dalga Podcast’te hazırladığı 'Zor Soru' programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İYİ Parti lideri Akşener'in HDP'ye yönelik açıklamalarına, 6 milyon oy alarak Meclis’te ve Türkiye’de üçüncü büyük partiyi konumunu sürdüren HDP'yi katmadan birlik ve beraberlik sağlanacağı söylemlerini dile getirenlerin derdinin 'birlik ve beraberlik' olmadığını ifade etti:

“Ortada planlı bir rahatsız etme hamlesi var. Açık söyleyeyim: İYİ Parti'nin ve genel başkanının niyetleri nedir, bilmem. Saray’la bir ilişkiye girmek istiyorsa bunun için bizim üzerimizden manevra yapmasına gerek yok. Memleket masası diyor Meral Hanım. Bu ülkenin üçüncü büyük partisi hariç, diğer partilerin başkanlarını sayıyor ve birlik ve beraberlikten söz ederek memleket masası öneriyor. Çok derin bir analize ihtiyaç yok. Siz en az 6 milyon oyu olan Meclis’te ve Türkiye’de üçüncü büyük partiyi katmadan birlik ve beraberlik sağlayacaksınız, öyle mi? Hayır. Derdiniz birlik beraberlik değil o zaman. Derdinizi açık söyleseniz diyoruz. Derdiniz başka. Derdiniz memleket masası değil de Saray’da oturacağınız bir masaysa bunun için muhalefeti alet etmeyin. Daha açık davranın. Deyin ki Saray’da bir masa… O masanın oluşması için AKP ile ilişkiler farklı bir kanala akabilir. İyi Parti gerçekten muhalefette ise, iktidardan farklı olduğu yanlarını ortaya koymak zorundadır. Mesela ‘bu iktidar kutuplaştırıcı bir politika izliyor, dışlayıcı ve ayrıştırıcı bir üslubu var’ diyorlar. Oysa bize karşı iktidarın yaptığı şeyin aynısını yapıyorlar. O zaman zihniyet olarak iktidarla çok yakın duruyor İyi Parti. HDP’ye yaklaşım burada turnosoldur. İktidar çok uzun zamandır bütün politikalarını bizi ötekileştirme ve düşmanlaştırma üzerine, kriminalize etme üzerine kurmadı mı, diğer partilere de bizim üzerimizden yönelmedi mi? Aynı şeyi İyi Parti de yapıyor. O zaman bayağı örtüşüyor zihniyeti. Fiilen de ittifak yapmak istiyorsa yanına, muhalefeti alarak gitmesine gerek yok. Kendileri de gidebilirler. Bizimle uğraşmasınlar, biz Türkiye’de demokrasinin ve barışın sigortasıyız. Bizsiz Türkiye’ye demokrasi gelmesi çok zor. Bizim katkımız ve birikimimiz olmadan Türkiye’nin şu an yaşadığı demokratik, toplumsal ve ekonomik çöküşle baş etmek gerçekten mümkün değil."

'DARBE TARTIŞMASININ İKTİDAR DAHİL HİÇ KİMSEYE BİR FAYDASI YOK' 

Siyasi iktidar ve CHP arasında giderek büyüyen 'darbe' tartışmalarını da değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, darbe ihtimalini işaret eden verileri göremediğini ancak 'darbe tartışmasının ciddi bir tartışma olduğuna dikkat çekti:

"Biz her türlü darbe girişimine karşı amasız, fakatsız durmaya hazırız. Bu Meclis 16 Temmuz 2016’da darbe girişiminin ertesi günü oybirliği ile darbeye karşı çıkma bildirisi hazırladı. Partiler aynı partiler. Gelsinler bu meclisi bilgilendirsinler. Hep birlikte ciddi bir tehdit olduğuna kanaat getirirsek karşısında duralım. Aksi takdirde yapılan şey hayaletler salmaktır, gölge boksudur, suyu bulandırmaktır. Bunun iktidar dahil hiç kimseye faydası yoktur. Darbe polemiği ve spekülasyonu üzerinden herhangi bir siyasi kazanç elde etme hesabı da etik değildir, siyaseten de tehlikelidir."

'DÜŞMANLIK DİLİ ÜRETİRSENİZ, TOPLUMSAL ALANDA FİİLİ DÜŞMANLIĞI ORTAYA ÇIKARIRSINIZ'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Sevda Noyan'ın bir TV programında 50 kişiyi öldürebileceğine ilişkin açıklamaları ve ölüm orucuna ara verdikten sonra hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in cenazesine yönelik yapılan tehditlere de değindi:

“Siz yukarıda düşmanlık dili üretirseniz aşağıda, toplumsal alanda fiili düşmanlığın ortaya çıkmasının da zeminini hazırlarsınız. Hiçbir kaygı duymadan, başına herhangi bir şey geleceğini düşünmeden 50 kişiyi öldürebileceğini söylüyor. Demek ki burada yargı da hukuk da etik de devre dışı bırakılmış. O zaman Türkiye’de toplumsal barış açısından çok ciddi bir problem olduğunu kabul etmek lazım. Ben daha vahim örnek olarak İbrahim Gökçek’in cenazesine yapılmak istenenleri göstermek isterim. Bölgede çatışmalarda hayatını kaybetmiş örgüt mensuplarına ait onlarca yüzlerce mezar tahrip ediliyor. Oysa Habil ile Kabil hikâyesine kadar geri gidebiliriz. Ölüm ve mezara gömülme hakkı belki de bütün inançların ortak kutsalıdır. Ölüye, mezara ve ölenin hatırasına saldırmaya kalktığınızda insanın bütün saldırganlığını, yıkıcılığını engelleyen medeni sınırlarını ortadan kaldırmış olursunuz. Medeniyet kaybının en çarpıcı sonuçlarından biri budur. Çünkü insaniyetten çıkıyorsunuz. Hiçbir inanç, siyasi görüş, hiçbir kişisel yaklaşım ölüye, mezara saldırmayı asla meşru kılamaz. Buna hep beraber karşı çıkmadığımız takdirde hepimiz insanlığımızdan büyük parçalar kaybetmeye devam edeceğiz."

'HİÇBİR İKTİDAR KÜRT SORUNUNDA BU POLİTİKALARLA UZUN SÜRE AYAKTA KALAMADI'

Gazeteci Kemal Göktaş'ın, 'Türkiye'de yeni bir çözüm sürecini olası görüyor musunuz? Hangi koşullarda bir barış süreci başlayabilir?' sorusuna yanıt veren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, hiçbir iktidarın Kürt sorununda bu politikalarla uzun süre ayakta kalmayı başaramadığını hatırlattı:

"Fakat Türkiye’de Kürt sorununu bu şekilde yönetmeye devam etmenin de sınırlarına gelindi. Bu iktidarı da eriten şu an en temel faktör güvenlikçi, şiddete dayalı politikadır. Kürt sorununun çözümsüzlüğü politikasıdır. Bu sınıra gelindiğinin en önemli işareti 31 Mart ve 23 Haziran seçimleriydi. Bu düşüş sürüyor. Birkaç yıl önce AKP- MHP oyları yüzde 60’ı aşıyordu. 1 Kasım’dan önce 62-63 civarı bir rakam vardı. Şimdi yüzde 50’nin altı deniliyor. Biz yeniden barış, yeniden demokrasi, özgürlük bütün bunları kapsayan bir demokrasi ittifakı oluşturalım, tabanda ve kurumlar arasında. O zaman çözümün kanalları da kendiliğinden belirecektir."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim