Gazete Emek- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle yargılanmasına devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan savcı, en üst sınırdan hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında TCK'nin 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin uygulanmasını istedi. Mahkeme heyeti İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve böylece siyasi yasak süreci başladı. Kararın İstinaf ve Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.

İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasak hükmünün hukuk dışı olduğu yorumları yapılırken, mahkeme kararına tepki yağdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım" ifadelerine yer verdi.

"Sandıkla gelen sandıkla gider. Egemenlik milletindir! Millet bunlara öğretecek" tepkisini gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Erdoğan ve Saray rejimi sandığın dibine gömülecek" dedi.

İmamoğlu'na destek olmak için İstanbul'a doğru yola çıktığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz. Hak, hukuk, adalet için. İstanbul yolundayım" ifadelerini kaydetti.

İmamoğlu kararına gelen diğer tepkiler şöyle:

KILIÇDAROĞLU PROGRAMINI YARIDA KESTİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesi nedeniyle Almanya programını yarıda kesti ve Türkiye’ye dönme kararı aldı. Kılıçdaroğlu, Almanya’da gazetecilerin soruları üzerine bu akşam şu açıklamayı yaptı:

“Az önce sosyal medya için bir açıklama yaptım. Şunu açıklıkla ifade edeyim; hukukun nasıl katledildiğini, bir kişinin iradesine teslim edilen devletin nasıl çürüdüğünü, adaletin nasıl çürüdüğünü, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını gayet net görüyoruz. Ama şundan hiç kimsenin endişe duymaması lazım. Biz sonuna kadar adaleti savunacağız. Adaletsizliği yapanlara da bunu asla bırakmayacağız.”

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: “BÜTÜN HUKUKSUZLAR ER GEÇ HALKIN KARARINA DÖNER”

Tutuklu bulunan eski HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararıyla ilgili bir açıklama yaptı.

HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu'na verilen cezaya sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Selahattin Demirtaş "Halkın iradesine bu kaçıncı 'yargı' darbesi. Bütün hukuksuzluklar er geç halkın kararına çarpıp döner. Oldu olacak, Ekrem Bey'i Pınarhisar Cezaevine de koyun ki akıbeti aynı olsun" diye yazdı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Saraçhane'de İmamoğlu ve CHP heyeti ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, "Başkan bize hüzün yakışmaz. Çünkü biz haklıyız. Haklı olduğumuz sürece her zaman gülümsemeliyiz" dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Bütün bu haksızlıkları düzelteceğiz. Ekrem Başkanın haksızlığa uğraması aslında 16 milyon insanın hakkının gasp edilmesi anlamına geliyor. Eğer bir yargı 16 milyon insanın hakkını gasp ediyorsa o yargı yargı değildir. O yargı birilerinin idaresine teslim etmiş yargıdır. Onlara biz hakim demeyiz. Hakim olanların egemen olduğu bir yargıdır o yargı. Sayın Başkan hiç moralini bozma. Gülümsemeni sürdür hayata gülümsemeyle bak. Eşine çocuklarına gülümsemeyle bak ve 16 milyon insana gülümsemeyle hizmet et. Bundan en ufak bir endişen olmasın 16 milyon seni kucaklıyor.

Ayrıca benzer bir olay İzmir'de belediye başkanımız için de yapıldı. 100 küsür yılla yargılandı ve beraat etti. Aziz Kocaoğlu İzmirlilere hizmet etti. Senin de başarılarını kıskanıyorlar, hazmedemiyorlar. İstanbul'un rantına doyamadılar."

İMAMOĞLU’NDAN DAYANIŞMAYA DAVET

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada verilen iki yıl yedi ay cezanın ardından Saraçhane'de konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabında yarın için saat vererek herkesi dayanışmaya davet etti.

Yarın Saraçhane'de altılı masa liderleriyle bir araya gelecek olan İmamoğlu, şu paylaşımla herkesi "birlik ve dayanışmaya" davet etti:


ABDULLAH GÜL: MAHKEME KARARI SADECE İMAMOĞLU’NA DEĞİL TÜRKİYE’YE YAPILMIŞ BİR HAKSIZLIKTIR”

Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası kararına ilişkin olarak, "Bugünkü mahkeme kararı sadece Ekrem İmamoğlu'na değil Türkiye’ye karşı yapılan büyük bir haksızlıktır" yorumunda bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Abdullah Gül şunları kaydetti:

"Bugünkü mahkeme kararı sadece Ekrem İmamoğlu'na değil Türkiye’ye karşı yapılan büyük bir haksızlıktır. Millet iradesi her şeyin üstündedir. Üst mahkemelerin bu yanlışı düzelteceklerine inanıyorum."

Editör: TE Bilişim