Gazete Emek- Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan, işkence gördüğü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığı belirterek suç duyurusunda bulunan Garibe Gezer'in intihar ettiği belirtildi.

Twitter hesabından açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Müvekkilimiz Garibe Gezer’in intihar ettiği bilgisini aldık. Kendisi işkence mağduruydu. Hücre cezası vardı. Cezaevi müdürü ablasını aradı maalesef Garibe’mizi kaybettik. Av Jiyan Tosun ve Av Jiyan Kaya yanına gidiyorlar” dedi.

Gezer'in hücrede tutulduğunu aktaran Keskin, “Garibe hücre cezası çekiyordu. Hücredeki bir insan kendini nasıl asabilir. Yazıklar olsun size!!!! Dargeçit’te yaşayan aileye çektirdiğiniz kaçıncı acı!!” ifadelerini kullandı.

'AVUKATLAR GELMEDEN OTOPSİSİ BİTİRİLDİ'

Gezer'in avukatlarından Jiyan Tosun, cezaevi yetkilisiyle görüşmek için saatlerce beklediklerini ancak avukatların cezaevine girişlerine izin verilmediğini söyledi.

Ayrıca avukatlar gelmeden Gezer'in otopsisinin bitirildiğini anlatan Tosun, buradan savcılığa gideceklerini ardından olaya dair suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

AVUKATLAR CEZAEVİNE ALINMIYOR

Avukatların tuttuğu tutanakta şu ifadeler yer aldı: “09.12.2021 tarihinde saat 22.45’de Kocaeli 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önünde avukat Veysi Eski, Jiyan Tosun, Beritan  Kalbişen, Elif Taşdöğen, Jiyan Kaya müvekkillerimizle görüşmek üzere geldik. Bugün Kocaeli Ceza İnfaz Kurumu’nda vefat ettiği belirtilen müvekkilimiz Garibe Gezer’e ilişkin bilgi talep ettik. Saat 23.38’e kadar yetkili hiçbir kimsenin bulunmadığı ve ulaşamayacaklarını bildiren Jandarma Dış Bölük Komutanı olduğunu beyan eden memur bizi cezaevine almayacağını bildirdi. İç yönetmelik uyarında 23.00’dan sonra görüşme yaptırılmayacağını, içeride olağandışı bir durumun meydana geldiğini bildirildi. Tutanak talebimiz içeriden kimsenin olmadığı ve jandarmanın hiçbir şekilde imzalamayacağı nedeniyle reddedildi. Bu nedenle burada hazır buluna biz avukatlar tarafından bu tutanak düzenlenmiştir.”

Avukatlar daha sonra oluşan kamuoyu nedeniyle cezaevine alındı.  

BEŞTAŞ: 22 ÖNERGE VERDİK

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak yaşananlara tepki gösterdi:

“Doğrusu, çok korkunç bir haber aldık, daha doğrusu okuduk. 25 Ekim'de HDP Kadın Grubu olarak tek tek soru önergesi vermiştik bir kadın mahpus hakkında, Garibe Gezer, Nusaybinli, 28 yaşında bir Kürt kadını. Kayseri Cezaevi'nden Kandıra Cezaevi'ne sevk edilmişti ve Kandıra Cezaevi'ne sevk edilirken çok ciddi işkence, taciz ve tecavüze maruz kalmıştı. Garibe Gezer bunu ailesine, avukatlarına aktarmak istemiş ama bunun sonrasında yirmi iki gün hücreye konulmuştu. Hücreden çıktıktan sonra bu sefer mektup yazmak istemiş, bunun üzerine itaat etmediği sebebiyle süngerli odaya alınmıştı ve en son çareyi telefonla ailesine aktarmakta buldu Garibe Gezer ve aktardıktan sonra bize de haber ulaştı. Biz 22 önerge verdik, avukatları da takip etti ve bugün Garibe Gezer'in tek kişilik hücresinde intihar ettiği ve yaşamını yitirdiği bilgisi geldi.”

'BU BİR İNTİHAR DEĞİL, BU BİR ŞÜPHELİ ÖLÜM'

“Bu bir intihar değil, bu bir şüpheli ölümdür” diyen Beştaş, “Bir kere o işkence, taciz ve tecavüzü soruşturmayan savcılık başta olmak üzere, cezaevi yönetimi, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Bakanlığa kadar bu olayın üstünü örtmeye çalıştılar. Genç bir kadının cezaevinde tecavüze uğramasına, şiddet görmesine, darp edilmesine, savcılığa, infaz hâkimliğine müracaat etmesine rağmen hiçbir işlem yapmadılar ve onun ölümünün altında imzaları var” şeklinde konuştu.

'BAKANLIK ÖNERGELERİ OKUSA GEZER ÖLEMEMİŞ OLACAKTI'

Adalet Bakanlığı'na tepki gösteren Beştaş, “Hakikaten çok üzgünüz. Sadece Bakanlık bile bizim önergelerimizi açıp okusaydı ve yanıt verme ihtiyacı duysaydı ya da cezaevi yönetimini uyarsaydı, bugün Garibe Gezer ölmemiş olacaktı” dedi.

'BİR AN ÖNCE CEZAEVİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINMALI, SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'

Gezer'in tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çeken Meral Danış Beştaş, bir an önce soruşturma açılmasını ve cezaevi yönetiminin görevden alınmasını talep etti:

“Bir de tek başına hücrede olan bir insan nasıl intihar eder? Ve daha önce intihara teşebbüs etmiş, çarşafıyla intihara teşebbüs etmiş, meyilli olduğu biliniyor. Velev ki intihar etmiş olsun, kabul edelim, o aletler edevatlar nasıl odada bulunuyor? Cezaevi yönetimi ne iş yapıyor orada? O insanların can güvenliği devlete ait değil mi? Onları koruma sorumluluğu yok mu? Biz her gün cezaevlerine dair burada bir olay anlatıyoruz, bu olay cinayettir aslında ve biz bir an önce Kandıra Cezaevi yönetiminin görevden alınmasını, sorumluların gözaltına alınmasını, soruşturmanın acilen başlatılmasını ilk elden talep ediyoruz ve Garibe Gezer'in ailesine başsağlığı ve üzüntülerimizi iletmek istiyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Garibe Gezer, 15 Mart'ta Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli'ndeki Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Gezer burada 22 gün tek başına hücrede tutulduktan sonra 3 kişilik hücrelere geçmeyi talep etti, ancak talebi kabul edilmedi.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya’nın Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda, 21 Mayıs günü hücreye götürülmesine itiraz eden Gezer'in gardiyanların şiddetine maruz kaldığını belirtti.

Suç duyurusunda Gezer’in infaz koruma memurlarının Gezer’e burada cinsel saldırıya uğradığı ifade edildi:

“Müvekkil süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalışır. Kameradan bunu gören gardiyanlar müvekkili tekrar darp eder. Müvekkil baygınlık geçirerek elleri arkadan bağlı 3-4 saat odada bekletildi. Maruz kaldığı cinsel şiddetle baş edemeyen müvekkil kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalıştı. Çarşafın kopmasıyla birlikte müvekkil yere düşer ve kanaması başlar. Bir müddet sonra müvekkil revire götürüldü. Revirde görevli olan doktorun ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisini tedavi etmemesi nedeniyle müvekkil tedaviyi reddetti.”

Suç duyurusunun ardından HDP'li 22 kadın milletvekili Adalet Bakanlığı'na soru önergesi vererek, iddiaların araştırılmasını istemişti. 

Editör: TE Bilişim