Gazete Emek- Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Almanya’da verilen Clara Zetkin Ödülü bu yılda sahiplerine verildi. Ödüle Ezidi Kadınlar Özgürlük Hareketi layık görüldü.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle toplumda ve siyasette üstün başarı sağlayan kadınları takdir etmek amacıyla kadın hakları için mücadele eden kadınlara verilen Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü’ne Ezidi Kadınlar Özgürlük Hareketi (TAJÊ) layık görüldü.

Ödüle TAJÊ ile birlikte layık görülen bir diğer isim de internet sitesinde kürtaj süreciyle ilgili bir tanıtım yerleştirdiği için mahkeme tarafından cezalandırılan Giessenli doktor Kristina Hänel oldu.

Bu yılın ödülleri, dün akşam Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen etkinlikle sahiplerine verildi.

Leyla Boan ve Çiçek Yıldız, Ezidi kadın hareketine verilen ödülü Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping’in elinden aldı.

Kadınlar ödüllerini alırken “Jin, jiyan, azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganını attılar.

3 Ağustos ‘Kadın Kırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olsun kampanyası

Çok sayıda kadın örgüt ve organizasyon temsilcisinin yer aldığı etkinlikte TAJÊ temsilcileri, Ezidi kadınlarının verdiği mücadeleyi anlattı.

IŞİD’in Şengal’e saldırdığı 3 Ağustos gününün Kadın Kırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü olması için başlatılan imza kampanyasına da dikkat çekilen etkinlikte, kampanya için destek istendi.

Clara Zetkin Ödülü hakkında

Clara Zetkin Ödülü, Alman Sol Parti (Die Linke) tarafından kadın hakları için yaptığı mücadele dolayısıyla “kadınlara örnek olan kişilere” veriliyor.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün fikir annesi ve Alman kadın hakları savunucusu olan ”Clara Zetkin”in adıyla anılan ödül, 2007 yılından beri iki yılda bir veriliyor.

Ödül, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün politik boyutunu tekrar kamuoyuna hatırlatmak amacını taşıyor.

Clara Zetkin Ödülü, kadınların kamuoyuna katılımlarını desteklemek, onları yeteneklerini ve kuvvetlerini eşitlikçi ve adil bir toplum için kullanmalarına cesaretlendirmek ve onure etmek için veriliyor.

Ödülü veren inisiyatif, ister Nobel ödülü kazanan ünlü bir kadın, ister müzisyen, hemşire ya da bakıcı bir kadın olsun, kadınların her gün dayanışmacı bir toplum için farklı alanlarda üretime dahil olduklarını ancak bu çalışmalarının kamuoyu tarafından takdir edilmediğine inanıyor. Bu yetersizliğe dikkat çeken inisiyatif, kadın hakları mücadelesi başta olmak üzere insan hakları için mücadele eden kişilere, kadınları mücadelelerinde daha başarılı kılmayı hedefleyen Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü’nü veriyor.

Clara Zetkin Ödülü’nün 7’ncisine geçtiğimiz sene HDP Milletvekili Feleknas Uca layık görülmüştü.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim