Gazete Emek- Geçen yıl haziran ayında Balıkesir savcılığına giden babaanne G.S.,  6 ve 9 yaşındaki torunlarının cinsel istismara uğradığını iddiasıyla, çocukların annesi Merve Akman eşi Rahmi Akman ile çocukların annesinin erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Savcılık, babaannelerinin yanında olan, istismara uğradığı öne sürülen ana sınıfı öğrencisi çocukların Çocuk İzlem Merkezi’nde ifadesine başvurdu.

Şeyma Subaşı’nın sevgilisi Mısırlı ‘milyarder’ dolandırıcı çıktı



CİNSEL İSTİSMAR ADLİ TIP RAPORU İLE KANITLANDI

Çocukların cinsel istismara uğradığı adli tıp raporuyla kanıtlandı. Antalya’nın Finike ilçesinde tutuklu anne Merve Akman ile üvey baba Rahmi Akman yargılandıkları Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nce 6 Ocak 2021’de görülen üçüncü duruşmada tahliye edildi.

Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı Pride tişörtü giydiği için hakkında linç kampanyası başlatıldı


“BU ÇOCUKLARIN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR ADALETİN OLMASI İÇİN?”

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Türkiye Hukuk Koordinatörü avukat Gülşah Ekin Taş, duruşma sonrası açıklama yapmış ve açıklamasında, “Biz bugün çok heyecanlı, umutlu geldik, fakat bugünkü yargılamanın sonunda sözde öz anne ve üvey babaya tahliye kararı çıktı. Tahliye kararı hukuka hiçbir şekilde uygun değildir. Bu çocukların ölmesi mi gerekiyor adaletin doğru olması için. Biz bu çocukların arkasından yas mı tutacağız? Bu çocukların sonuna kadar söz veriyoruz davalarının takipçisi olacağız. ‘Adalet mülkün temelidir’ yazısını hepimiz bugün gerçekleştirmeyi düşünüyorduk fakat olmadı. İnşallah bir sonraki celse umutluyuz ki adil bir karar çıksın” demişti.

AYLAR SONRA SOSYAL MEDYA YENİDEN AYAKTA: #ELMALIDA2ÇOCUK

Kamuoyunda Elmalı Davası olarak da bilinen bu dava sosyal medyada yeniden gündem oldu. #ElmalıDavası etiketi ile tahliye kararına tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, etiketi ilk sıraya yükseltti.

Kürt sanatçılar Peşmerge Bakanlığı’nı ziyaret etti : Kürt kavgası istemiyoruz

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA 


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, her iki çocuğun psikolojik destek aldığı belirtilerek, “Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz” denildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,söz konusu davayla ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“06.05.2020 tarihinde iki kardeşin istismara uğradığı şüphesi oluşması üzerine konu kolluk güçlerine intikal ettirilmiştir. İlk görüşmenin Çocuk İzlem Merkezimizde yapılmasının ardından çocuklarımıza psikososyal destek verilmeye başlanmıştır.

Yargılama sürecinin başlaması ile birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır.

05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir.

05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur.

21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir.

Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz.

Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Geçen yıl haziran ayında Balıkesir savcılığına giden babaanne G.S.,  6 ve 9 yaşındaki torunlarının cinsel istismara uğradığını iddiasıyla, çocukların annesi Merve A., kocası Rahmi A. ile çocukların annesinin erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Savcılık, babaannelerinin yanında olan, istismara uğradığı öne sürülen ana sınıfı öğrencisi çocukların Çocuk İzlem Merkezi’nde ifadesine başvurdu.

Yılmaz Özdil: Sedat Peker’e teşekkür borçluyuz

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı, iki kardeşin cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin davaya dair açıklama yaptı. Açıklamada "Sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve başsavcılık tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir" dendi.


Açıklama şöyle:

"Antalya Elmalı'da 2019 yılında İki çocuğun istismar edilmesi olayı ile ilgili Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir. 5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır."

"DAVA DOSYASINDAKİ DELİLLER BÖYLE SAVRULAMAZ"

Elmalı Davası'nda istismar kanıtlarının sosyal medyada dolaşımda olmasının hem  istismar mağduru çocuklar için hem de davanın seyrine olumsuz etkilerini anlatan Avukat Özge Üstün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlara tepki gösterdi.


Üstün'ün paylaşımları şu şekilde:

1-Elmalı davasına ilişkin bir iki şey söylemek istiyorum izninizle. 12 yaşından küçük çocukların beyninin ön lobları gelişmediği için soyut düşünme yetenekleri henüz oluşmamıştır. Bu sebeple cinsel konularda bilgi sahibi değildirler.

2-Beyanlarında cinsel konulardan bahsediyorlarsa iki ihtimal vardır; ya bu eyleme maruz kalmışlardır ya da şahit olmuşlardır. Bunun her ikisi de istismardır. 15 yaşından küçük oldukları için de rızalarına bakılmaz.

3- Şimdi söyleyeceklerim daha mühim; birkaç gündür sakin kalmaya çalışıyorum ancak son olarak çocukların ses kaydını da twitterda dinledikten sonra sinirden elim ayağım titremeye başladı. Bakın sebebi, amacı ne olursa olsun cinsel istismar dosyalarında deliller böyle savrulamaz.

4- ÇİM’deki görüntülerin cd’sinden bir kopyanın dosyadaki avukatların dahi alması YASAKTIR. Avukatları dahi o görüntüleri sadece mahkeme kaleminde veya duruşma salonunda inceleyebilir ancak suret ALAMAZLAR. Bunun sebebi ikincil mağduriyetin önlenmesi ve mahremiyetin korunmasıdır.

5- Bir başka şey; çocuklara olay defalarca anlattırılmaz. Görünen o ki bu çocuklar defalarca kez çizim, yazı ve sözlü yolla olayı anlatmaya zorlanmışlar. Travmayı tetikleyecek, ikincil kere yaşamalarına yol açacak bu eylemler aynı zamanda “bana inanmıyorlar” hissiyatını oluşturur.

6- Bu çocukların bir geleceği olacak. Kim olduklarını Antalya’da çok büyük bir kesim biliyordur. Bilmeseler bile yarın öbür gün kendileri bu kayıtlara medyadan ulaşıp travmalarını tekrar edebilirler. Geçtim; bir hayat kurmak istediklerinde bu olaylar önlerine sürülebilir.


7-Dahası; bu delillerin böylece savrulması hiçbir şekilde çocuğun üstün yararı ile BAĞDAŞMAZ. Çocuğu korumak bu değil.

8- Dernekler “kamuoyu oluşturmak adına” delilleri böyle fütursuzca ve düşüncesizce paylaşmamalı. Çocukları böyle koruyamazsınız. Bu ülkede çok korkunç davalar yaşandı, hala da yaşanmaya devam ediyor. Ancak çocukları korumanın yolu bu değil. Bir adım sonrasını düşünmek ZORUNDASINIZ.


9- Dernekler “kamuoyu oluşturmak adına” delilleri böyle fütursuzca ve düşüncesizce paylaşmamalı. Çocukları böyle koruyamazsınız. Bu ülkede çok korkunç davalar yaşandı, hala da yaşanmaya devam ediyor. Ancak çocukları korumanın yolu bu değil. Bir adım sonrasını düşünmek ZORUNDASINIZ.

10- Şunu da söylemeden edemeyeceğim; CMK vekilliği gelir kapısı değildir. Oradaki görev çok daha mühim. Bu çocukların kimseleri yok; aileleri dosyaların vekille takip edilmesi için çaba göstermez. En büyük yük CMK vekillerinin üstünde; imza at çık gibi bir uygulama asla olmamalı.

11- Konunun başından beri takipçisi olan Antalya Barosu’nun basın açıklaması:



HSK İNCELEME BAŞLATTI

Adalet Bakanı, kamuoyunda “Elmalı davası” olarak gündeme gelen ve sosyal medyada büyük tepki toplayan, çocuğa karşı cinsel istismar davasına ilişkin açıklamada bulundu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın cinsel istismarına hiç kimse, hiçbir şekilde müsamaha göstermez; gösteremez. Yargı süreci devam ediyor. Süreci yakından ve dikkatle takip ediyor, sürecin hassasiyetine uygun her türlü tedbiri alıyoruz. HSK da konu hakkında inceleme başlattı" dedi.

ALİ ERBAŞ'TAN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Antalya'nın Elmalı ilçesinde iki kardeşin istismarına ilişkin davayla ilgili, "Bir çocuğun fiziksel ve duygusal olarak örselenmesi, en değerli emanetimizin, umudumuzun, geleceğimizin yara almasıdır. Çocuk istismarı karşısında hiçbir şekilde taviz, tehir ve ihmal söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Erbaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Yüce dinimiz İslam, çocuğa yönelen her türlü şiddet ve istismarı menfur bir suç olarak kabul eder. Bu suç, hem bu dünyada kanun önünde hem de ahirette Cenab-ı Hakk'ın huzurunda cezasız kalmayacaktır. Bir çocuğun fiziksel ve duygusal olarak örselenmesi, en değerli emanetimizin, umudumuzun, geleceğimizin yara almasıdır. Çocuk istismarı karşısında hiçbir şekilde taviz, tehir ve ihmal söz konusu olamaz."



Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim