Gazete Emek- İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının şekil ve yetki unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmediği vurgulandı. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu belirtildi. 

Kararda "Anayasa tarafından verilen temsil yetkisi ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine istinaden tesis edilmiş olan dava konusu Cumhurbaşkanı Kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ve davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır." denildi. 

2 ÜYE KARŞI OY KULLANDI

Karar, 2'ye karşı 3, oy çokluğu ile alındı. Başkan Yılmaz Akçil ile üyeler Metn Artı ve Lütfiye Gözotak Akbulut lehte oy kullanırken, İbrahim Topuz ve Ahmet Saraç aleyhte oy kullandı. 

NE OLMUŞTU? 

Türkiye, 2011 yılında ilk imzacısı olduğu, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet konularında belli standartlar ve devletlerin sorumluluklarını belirleyen İstanbul Sözleşmesi'nden, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021'den çekilmişti. 

Fesih kararının ardından kadın örgütleri ve barolar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile siyasi partiler kararın iptali için Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay Savcısı da, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararının iptali talebini son duruşmada yinelemiş ve "Dava konusu işlemin iptal edilmesi gerektiği düşünülmelidir" ifadelerini kullanmıştı. 

6'LI MASADAN TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararının ardından Meclis çıkışında açıklama yaptı.

Danıştay'ın kararına yönelik konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu millete sözüm var. İktidar olduğumuzda Allah'ın izniyle olacağız halkın takdiriyle. İlk bir hafta içinde hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi tekrar yürürlüğe koyacağız" dedi.

Kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "Bugün, kirli bir zihniyeti memnun etmek için verilen bu siyasi karardan sonra; Kadınlara yönelik her türlü şiddette, cübbelerini ilikleyip o imzayı atan parmakların izi olacak. Ama #AzKaldı.Biz geleceğiz ve İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak!" dedi.




 

AKP KARARI SAVUNDU


 

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Twitter'dan açıklama yapan Tunç, "Yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirdi" dedi.

Tunç'un sosyal medya paylaşımı şöyle:

"Danıştay 10.Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine dair 20.03.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

Karar, hukuka uygun, yerinde, doğru bir karardır.

Anayasa ve mevzuatımıza göre Milletlerarası antlaşmayı onaylama/fesih yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir.

Uluslararası Antlaşmanın fesih yetkisi de Cumhurbaşkanı’na aittir. Fesih durumunda Onaylanması uygun bulunacak Milletlerarası Antlaşma ortadan kalktığı için TBMM’nin uygun bulma Kanunu konusuz kalmaktadır.

Bu durumda TBMM’nin yapacağı bir işlem bulunmamaktadır.

Meclisin işlemi 'onaylanmasını uygun bulma' işlemidir.

'Fesh’in uygun bulunması' gibi bir zorunluluk ne anayasamızda ne ilgili mevzuatımızda vardır. Bu nedenle Danıştay kararı yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirmiştir."


 

Editör: TE Bilişim