Gazete Emek-Van'da buz gibi havaya rağmen yüzlerce kadın 25 Kasım Uluslararası Kadına yönelik şiddetle mücadele ve dayanışma günü dolayısıyla Musa Anter Parkı'nda bir araya geldi. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde “Kadın soykırımını durduracağız yaşamı özgürleştireceğiz” şiarıyla yapılan mitinge HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve TJA aktivisti Gülcihan Şimşek mitingde birer konuşma yaparken, mitinge Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Dilan Dirayet Taşdemir, HDP MYK Üyesi Sultan Özdemir, HDP PM üyeleri, Van HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulut, ilçe yöneticileri yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi ile yüzlerce kişi katıldı. 

 Figen Yüksekdağ'ın mesajı okundu
 
Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, baskılar karşısında kadınların kendi tarihini yazdığını belirtti. Ertan, Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ’ın mesajını okudu.
 
Sebahat Tuncel'in de mesajı okundu
 
DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in mesajını ise DBP PM Üyesi Şehzade Kurt okudu. Mesajda, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de yaşayan bütün kadınları güvencesiz bırakıldığını hepimiz biliyoruz. Kadınlar ne zaman sokağa çıksa savaşa karşı barışı haykırdı. Erkek egemen sistemin bütün baskısına karşı direndiğimizi ve direneceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Zindandaki kadınlar olarak, umudu kuşanarak dışarıdaki direnene tüm kadınları selamlıyoruz.” 
 
 
HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay Reza Zarrab davası üzerinden AKP hükümetini eleştirdi. 

 
AKP iktidarının son günlerde Reza Zarrab davasıyla uğraştığını söyleyen Kemalbay, “Savaş ve ekonomik kriz ülkeyi götürürken, AKP-Saray rejimi Zarrab’la yatıyor, Zarrab’la kalkıyor. Tek düşündükleri Zarrab’ın Amerika’da ne durumda olduğu. Türkiye halklarının bu kadar çok sorunu varken rüşvet, yolsuzluk iddiaları ile yargılanan Zarrab için üzülecek halimiz yok! Eğer yolsuzluk yoksa nedir bu Zarrab telaşınız?" dedi. 
 
 
Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye görüşmelerine değinen Kemalbay, "Suriye halklarının barışı için bir fırsat var. Ama AKP-Saray rejimi Kürtler masada yer almasın diye elinden geleni yapıyor. Sırf 'Kürt anasını görmesin, hak kazanmasın' diye Erdoğan ayda 3 kez Rusya’ya giderek, Suriye’deki savaşı körüklüyor. Dün katil dediğin Esad’la masaya oturmayı düşünüyorsun da Kürt halkıyla neden masaya oturmuyorsun? Kürt düşmanlığı üzerinden bir siyaset devam ediyor" diye konuştu.
 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile hiçbir görüşmenin yapılamamasına da değinen Kemalbay, "Ülke ne zaman çıkmaza girse koşa koşa İmralı’ya gidiyorlar. Bugün ülke yine o durumda. O nedenle bu tecridi kaldırın ve bırakın bu ülkeye onurlu bir barış gelsin. Biz siyasetçiler olarak demokratik bir anayasa için kollarımızı sıvamalıyız. AKP’nin savaşına karşı ortak bir yaşamı kurmalıyız. Vekillerimize ‘Cenazelerde ne işiniz var’ diyorlar. Halkın olduğu her yerde HDP milletvekilleri olacaktır. Cenazelerin gelmediği, Kürtlerin kendini yönettiği, Alevilerin korkusuz, kadınların özgür yaşadığı bir ortak vatan yaratabiliyor muyuz? mesele bu" dedi.
 
Kemalbay'ın konuşmasının ardından miting, sanatçı Şehribana Kurdi’nin müzik dinletisiyle son buldu. 
 

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim