Gazete Emek- Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, hakkında müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanan olayın faili tutuklu sanık Fedai Baran, Emine Bulut'un, ailesi ve çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulunuyor. Güvenlik sebebiyle duruşma salonuna getirilmeyen Emine Bulut'un kızı ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.


İddianamede, failin 'canavarca hisle tasarlayarak öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.Duruşmayı takip etmek için çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi çok sayıda kadın, adliye önünde bekliyor.

Polis, duruşma nedeniyle adliye önünde ve içinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve basın mensubunun katıldığı duruşmada Kırıkkale Barosu'nun müdahillik talebi kabul edildi.

Sanık müdafii dosyadaki görüntülerin verilmemesini gerekçe göstererek savunma yapmayacağını ve süre istediğini söyledi. Fail Varan ise, "ceza alacağımı biliyorum, adil yargılanmak istiyorum, avukatıma görüntüleri verin. “ diye konuştu.

'EMİNE BULUT ÖLMEDEN ÖNCE KARAKOLA SIĞINDI'

Sanık Fedai Baran'ın avukatı Ersoy Aytaç, cinayetten 2 saat önce Emine Bulut'un kızı ile birlikte karakola sığındığını söyledi. Aytaç, "Biz katılma taleplerinin her şeyden önce karara bağlanmasını istiyoruz. Dosya kadın cinayeti değil, kasten adam öldürmek olarak geçiyor. Katılma talebinde bulunan örgütler bu davaya kadın cinayeti davası demekte, iddia makamı kasten adam öldürme demekte. Bu yargılamanın başında ilk çözmemiz gereken bir durum. Bize göre yargılama yapılan suç kadın cinayeti dosyasıdır. Boşanmış olsalar da aile içi şiddet dosyasıdır. Başka bir ifade ile erkek şiddeti dosyasıdır. Huzurdaki sanık eski eşini, çocuğunun gözünün önünde öldürmüş biri. Sanığa en ağır ceza çözüm olmayacaktır.

Emine Bulut, ölmeden 2 saat önce kızı ile birlikte yarım saat kadar karakola sığınmıştır; ama kolluk kuvvetleri onu koruyamadı. Güvenlik görevlilerinin ihmali olup olmadığı araştırılmalıdır. Çocuğu dinlemeden önce psikologla sorularınızı istişare etmek istiyoruz. Emine Bulut’un mahrem bilgileri var. Hayatta olmasa bile mahremiyeti gözetilmelidir. Ayrıca cinayet görüntülerini izlemeden savunamam. Bu görüntüler bizimle paylaşıldıktan sonra sorguya geçilmesini talep ediyorum. Dosyadaki dijital kayıtlar tarafımıza verilmedi. Savunma için süre istiyoruz" şeklinde konuştu.

Sanık Fedai Baran ise susma hakkını kullanmak istediğini söyleyerek savunma yapmadı. Mahkeme Başkanının iddianameyi okuması ardından yine susma hakkını kullanmak isteyen sanık, 19 Ağustos’ta konuyla ilgili ifade verdiğini belirtti. Bunun üzerine Fedai Baran’ın bu ifadesi okundu. İfadede Fedai Varan'ın, Emine Bulut'u öldürdükten sonra babası Ahmet Bulut'u aradığı ve "Çocuğumu aldınız, ben de sizden kızınızı aldım" dediği belirtildi.

'ABLAM SIK SIK ŞİDDETE MARUZ KALDI'

Emine Bulut’un başka bir suçtan cezaevinde tutuklu bulunan kardeşleri Mikail Bulut ve Bekir Bulut da SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenen Emine Bulut’un kardeşi Bekir Bulut, "Ablam evliyken sık sık şiddete maruz kaldı. Gebeliğinde de sık sık şiddet uyguladı. Ben cezaevindeyim babamda hasta olduğu için bizlere söyleyemedi. Bu adam çocuğuna babalık yapmadı, ablam hamileyken dövdü, balkona koydu. O sırada ayrıldı bu adamdan. Sonra aile büyüklerimiz araya girdi, barıştırdı ama ablam tekrar ayrıldı, ablamı hep tehdit ediyordu" dedi.

DURUŞMADA ARBEDE YAŞANDI

Emine Bulut'un kızının ifadesi pedagog eşliğinde SEGBİS'ten alındı. Çocuk, "Babam görüşmek istediğinde annem söylüyordu. bazen ben görüşmek istemiyordum. sadece bir kere kalmaya gittim, diğerlerinde çarşıda görüştük. annem benim onunla görüşmeme engel olmuyordu."

Emine Bulut'un kızı ifadesi alındıktan sonra gönderildi. Ardından Bulut'un katledilme anına dair video duruşma salonunda izletildi. Aile fenalık geçirdi. bu sırada Bulut'un erkek kardeşi, "katil, nasıl yaptın?" diyerek jandarmayla korunan Fedai Varan'a saldırdı. Duruşmada arbede yaşandı.

Fail Baran üst düzey güvenlik tebdirinin olduğu salondan güçlükle çıkarıldı. Aile ve katılanlar salon dışına alındı, Bulut'un kardeşi, "Burayı koruyanlar kardeşimi neden karakolda korumadılar" diye bağırdı.

Duruşmaya ara verildi.

Editör: TE Bilişim