Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile 15-49 yaş aralığında bulunan regl dönemindeki kadınlara tüm hijyen ürünlerinin ücretsiz olarak verilmesini teklif etti. .

Kanun teklifi gerekçesinde HDP’li Koçyiğit, yoksul insanlar arasında kadın ve çocuk yoksulluğunun en yüksek seviyede olduğunu, pandemiyle birlikte de daha da arttığına dikkat çekti. Koçyiğit, “Kadın yoksulluğunun ülkemiz içerisinde de yoğun olarak yaşandığı tespitini yapmak güç değildir.

Bilim Kurulu üyesi İlhan, kısıtlamaların kaldırılabileceği tarihi açıkladı

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğundan, kadınların yoksulluğunu derinleştiren önemli bir başlık ise, regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen malzemelerinin ücret karşılığı satılmasıdır” dedi.

‘’İSKOÇYA ÜCRETSİZ YAPTI’’

İskoçya’da regl dönemi ürünlerinin kadınlara ücretsiz olarak verilmesini öngören yasanın kabul edildiğini hatırlatan Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “İçerisinde bulunduğumuz salgın döneminde; İskoçya’da parlamento oybirliğiyle regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olmasına izin veren yasayı onaylarken kadınlara yönelik hijyen ürünlerini bedava sunan ilk ülke olarak tarihe geçti. İskoçya’nın ardından İngiltere ise kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerinden vergi alımını kaldırdı” dedi.

 ‘’REGL YOKSULLUĞU OLARAK TANIMLANIYOR’’

Bir kadının ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olduğunu ve bunun yaklaşık yedi yıla tekabül ettiğini kaydeden Koçyiğit, “Sağlık ile ilgili bu durum karşısında ped veya tampona ihtiyaç duyulmakta ve ne yazık ki ülkemizde de bu ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır. Temel ihtiyaçlar arasında olan bu ürünlere ulaşamamak ‘regl yoksulluğu’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de ise en çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan kadınlar ve kız çocukları, regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘’MÜLTECİ KADINLAR DA REGL YOKSULLUĞU YAŞIYOR’’

Başta mülteci kadınlar olmak üzere, mevsimlik kadın işçilerin de regl yoksulluğu yaşadığına dikkat çeken HDP vekil, “Konu hakkında ‘Konuşmamız Gerek Girişimi’ adlı oluşumunun yürütücüleri, mülteci kadınların ve tarım işçisi kadınların ped veya tampon gibi ürünlere erişemediklerini açıklamakta ve bu konuda mücadele hattı örmektedirler.

Kadın hijyen ürünleri diye adlandırılan ped ve tampon gibi hijyen ürünlerine Türkiye’de uygulanan vergi oranının yüzde 18 olması bu ürünlere yoksul kesimlerin erişimini zorlaştırmaktadır. Fakat tek başına bu ürünlerin vergiden muaf tutulması yeterli bir önlem olamayacaktır. Sağlık hakkı ve sosyal haklar bakımından düşünüldüğünde bu ürünlere ihtiyaç duyan herkesin ücretsiz şekilde ulaşabilmesinin yasal zemine kavuşturulması gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü sağlık hakkı, sosyal devlet tarafından ayrımcılık yapılmaksızın, herkesin koruyucu ve tedavi edici müdahalelere ulaşmasının sağlanması gereken bir sorumluluktur.”

Kaynak: Kronos Haber

Editör: TE Bilişim