Gazete Emek-  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, “kadınların politika yapım-yönetim süreçlerine katılımı ve hayatın tüm alanlarında eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması” amacıyla Meclis’e sunduğu araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.


 
"EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ KRİMİNALİZE EDİLDİ"


Genel Kurul’da görüşülen önergeye ilişkin HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit söz aldı. Partilerine yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonlarına değinen Koçyiğit, “Eş Genel Başkanımız Sayın Figen Yüksekdağ başta olmak üzere kadın milletvekillerimizi, belediye eşbaşkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi tutukladı, cezaevine gönderdi. Bu ülkedeki Kürt kadın hareketinin, Türkiye kadın hareketinin ve dünya kadın hareketinin aslında ortak kazanımı olabilecek, hepimizin arkasında durması gereken, hepimiz için çok ileri bir aşama olan eşbaşkanlık sistemini kriminalize etmeye çalıştı. Eşbaşkanlık sistemi üzerinden aslında deyim yerindeyse fırtına koparıp kadınların eşit temsiliyetinin önünü kapatacak mekanizmaları hayat geçirdi” diye konuştu. 
 
Belediyeye atanan kayyımların kadın kurumlarını kapattığına dikkat çeken Gülistan, şöyle devam etti: “Alo şiddet hatlarını kapattınız. Yani nerede kadına dair bir şey varsa hepsini engellediniz, hepsini kapattınız.”
 

CHP’DEN DESTEK: BU ARAŞTIRMA ÖNERGESİ BİR BAŞLANGIÇ OLSUN 


 
CHP adına söz alan Aysu Bankoğlu ise, “Biz tüzüğümüzde de cinsiyet kotasına zaten yer veriyoruz ama bu alan siyasi partilerin uygulamalarına bırakılacak bir alan değildir, olmamalıdır. Siyasi Partiler Yasası'nda bir değişikliğe ihtiyaç olduğu da çok açıktır arkadaşlar. Gelin, bunu birlikte yapalım diyorum. Bu araştırma önergesi bir başlangıç olsun. Buradan KEFEK'e de bir çağrı yapmak istiyorum. Bu teklif samimiyet ve ilerlemeye inanmayı gerektiriyor. KEFEK'in de toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik somut adımlar atmasına ihtiyaç var ve bu anlamda da KEFEK'in bu teklifi desteklemesini bekliyoruz” diye seslendi.
 
Konuşmalar ardından oylamaya sunulan önerge AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kaynak: jinnews


 
 

Editör: TE Bilişim