Gazete Emek-  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün resmi tatil günü ilan edilmesine ilişkin Meclis’e kanun teklifi sundu. Güzel, aynı zamanda pandemide kadın emeği ve kreş hakkına ilişkin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a da soru önergesi sundu.

KADIN İŞ GÜCÜ 8,2 AZALDI

MA’da yer alan haberde, Pandemi sürecinde kadın işsizliğinin arttığına dikkat çekilen önergede, DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) yayınladığı son rapora göre kadın işgücünün son bir yılda 867 bin kişi azalarak 10 milyon 596 bine gerilediğinin altı çizilen önergede, kadın iş gücünün son bir yılda yüzde 8,2 azaldığı kaydedildi.

Güzel, Selçuk’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* DİSK-AR’ın açıkladığı verilere ve kamu işyerlerinde örgütlü konfederasyon KESK’in açıklamalarına göre artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair Bakanlık olarak yürütmekte olduğunuz bir çalışma var mıdır? Kadın işsizliğini azaltmak ve istihdamını arttırmak için hangi politikalar yürütülmektedir?

* Kadınların iş yaşamına ve toplumsal yaşama eşit biçimde katılımını sağlamak adına işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilip, sendikal haklar ile sağlık ve sosyal güvenlik hakkının güvence altına alınması, bakım emeğinin kamusal, kurumsal hizmetler olarak sunulması için yürütmekte olduğunuz çalışmalar nelerdir?

* Kamu kurum ve kuruluşlarında kadın istihdam ve yönetici oranı nedir? Bu oranın kurumlara göre dağılımı nedir?

* Pandemiyle birlikte yaygınlaştırılan esnek çalışma biçimlerinin uygulandığı sektörler hangileridir

* Türkiye’de 0-4 yaş aralığı için hizmet veren kreş sayısı kaçtır? Bunların ne kadarı kamu kesiminde ne kadarı özel sektördedir?

* Pandemide yaygınlaştırılan evden, esnek çalışma biçimiyle kadınlar için artan bakım emeği ve iş yüküne karşı ne gibi önlemler alınmıştır?

* Pandemi ile birlikte yaygınlaştırılan esnek çalışma biçimiyle, kadınların sosyal, ekonomik ve özlük haklarının korunmasına dair ne gibi tedbirler alınmış ve uygulanmıştır?

* Pandemi ile yaygınlaştırılan esnek, yarı zamanlı çalışma biçiminin kadın emeği sömürüsünü derinleştirdiğine dair tepkiler bu denli yükselmişken, kadınların tam zamanlı ve güvenceli işlerle işgücüne katılımını sağlamak için gerekli adımlar atılacak mıdır?”

Kaynak: Gazete Patika

Editör: TE Bilişim