Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Nuran İmir ve Pero Dundar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında kadına yönelik şiddetin araştırılması için soru önergesi ve araştırma önergesi verdi.

HDP Mardin Milletvekili pero Dundar, kadına yönelik şiddet ile mücadelede daha etkin yöntemlerin kullanılabilmesi, şiddet ve cinayetlerin önlenmesi adına alınacak olan tedbirlerin neler olacağının etraflıca tartışılması, konu ile ilgili incelemelerin ve buna yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla Meclise araştırma önergesi verdi.

11 YILDA 2 BİN 720, SADECE EKİM AYINDA 36 KADIN KATLEDİLDİ

“Türkiye’de son 11 yılda; 2 bin 720 kadının, eşleri, sevgilileri, babaları, abileri ya da yakınındaki erkeler tarafından şiddet görerek hayatını kaybettiğini belirten Dundar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayında 214, sadece Ekim ayında erkekler tarafından 36 kadının öldürüldüğünü ifade etti.

Cinsel şiddet ve çocuk İstismarının artarak devam ettiğine dikkat çeken HDP milletvekili Dundar, araştırma önergesinde, "Kadınlara yönelik cinayetler katliam boyutlarına ulaşmışken, bu konuda alınan önlemler ve yaptırımlar ise son derece yetersiz kalmaktadır. Katiller yargıdan haksız tahrik indirimi alarak çok az cezalarla kurtulmakta ve öldürmek için cesaret bulmaktadırlar" dedi.

1 OCAK 20 KASIM ARASINDA 320 KADIN KATLEDİLDİ

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de sadece 1 Ocak- 20 Kasım tarihleri arasında Türkiye’de 302 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirterek şu soruları yöneltti:

-Bakanlığınızın kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yaptığı ve ya planladığı çalışmalar nelerdir?

-Basına ve kamuoyuna yansıyan erkek şiddetine maruz kalarak öldürülen kadın sayısına ilişkin bir çalışmanız var mı? 2002 -2019 arasında iktidarınız dönemimde erkek şiddetine maruz kalarak öldürülen kadın sayısı kaçtır? 

-Bakanlığınıza bağlı kaç tane kadın sığınma evi bulunmaktadır? Şiddete uğrayıp kadın sığınma evlerinde kalan kadınların sayısı kaçtır? Bakanlığınız sığınma evlerinde kalan ve şiddete uğrayan kadınlara ne tür destekler sunmaktadır? 

-Bakanlığınızca şiddete uğrayan kadınlara bir hukuki destek sunulmakta mıdır? Karşı tarafın cezalandırılması için hukuki süreçler takip edilmekte midir?

-Bakanlığınızın çalışma izni olmadan kaçak çalıştırılan taciz ve istismar ile karşı karşıya kalan yabancı mağdur kadınlar hakkında bir çalışması var mıdır? 

-Türkiye’de kadına yönelik şiddetin en yoğun yaşandığı iller hangileridir? Bakanlığınız buna dair bir araştırma yapmış mıdır? Yapmış ise nedenleri nelerdir? 

Kaynak:Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim