Toplumsal cinsiyet araştırmaları yapan akademisyen Ezgi Sarıtaş’ın geçmişteki ‘normal’in ne olduğunu, Geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde o ‘normal’in nasıl değiştiğini araştırdığı “Cinsel Normalliğin Kuruluşu”, Metis’ten çıktı. 

Kitabın tanıtım metnini ve Sarıtaş hakkında kısa bir biyografiyi paylaşıyoruz.

Osmanlı döneminde cinsel yaşamın bugünkünden farklı olduğunu biliriz. Okuduğumuz metinler, karşımıza çıkan imgeler, üstü örtülmek, inkâr ya da “tevil” edilmek istense de bir başkalık olduğunu sezdirir bize.

Tarihi bilmenin ilk yararı geçmişin şimdiki gibi olmadığını fark etmemizdir elbette, ama bir başka bakımdan da yararlanırız tarihten: Kanıksadığımız, doğal saydığımız “bugün”ün nasıl şekillendiğini, şimdi’ye nasıl vardığımızı anlarız; bu da şimdi’ye yakıştırdığımız mutlaklığı sarsar.

Queer teoride heteroseksüel cinselliğin normal kabul edilmesi süreci üzerine üretilen zengin literatür ve tartışmaların eşliğinde Ezgi Sarıtaş, basmakalıp fikirlerden ve okuma stratejilerinden olabildiğince uzak durarak, düşünmeyi ve nesnesini ciddiye alarak, yani anlamayı ön plana koyarak cinsel modernleşmenin izini sürüyor; edebiyata olduğu kadar hatırat, popüler cinsellik ve tıp metinlerine bakıyor: Geçmişteki normalin ne olduğunu, Geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde o normalin nasıl değiştiğini, bugün normal saydığımızın nasıl oluştuğunu ve sürecin içerdiği tutarsızlıkları, istikrarsızlıkları ve çizilen zikzakları araştırıyor.

Queer teoriyle olduğu kadar modernleşme, tarih ve felsefeyle ilgilenen okurlarımızın da zevkle okuyacağına inanıyoruz.

Cinsel Normalliğin Kuruluşu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Heteronormatiflik ve İstikrarsızlıkları
Yayıma Hazırlayan: Savaş Kılıç, Müge Gürsoy Sökmen
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Kapak İllüstrasyonu: George Barbier
1. Basım: Ekim 2020
Metis, kitabı inceleyebilmeniz için tadımlık ön okuma da hazırladı. ŞURADAN ulaşabilirsiniz.

Ezgi Sarıtaş hakkında

Ezgi Sarıtaş, 1983 yılında Ankara’da doğdu.

2004 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik ve Brüksel Vrije üniversitelerinde tamamladı.

2015-16 yılları arasında Michigan Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu.

2018 yılında Ankara Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda doktora tezini tamamladı.

Halen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü altındaki Toplumsal Cinsiyet Anabilim Dalı’nda doktor araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam etmekte.

( Kaynak: Gazete karınca)

Editör: TE Bilişim