Gazete Emek- Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için Şili'de başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan danslı protesto Las Tesis’i gerçekleştirmek isterken polisin tarafından darp edilerek gözaltına alınan 6’sı kadın 7 kişi önceki gün Kadıköy Güvenlik Büro Amirliği’nde alınan ifadelerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Gözaltındaki isimlere, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasının da olduğu 3 farklı suçlama yöneltildi. Ancak Savcılıktaki işlemlerinin ardından Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüpheliler, “Gösteri yürüyüşleri kanununa muhalafet” suçlamasıyla adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bıraktı. 


 
Katıldıkları danslı protesto nedeniyle gözaltına alınan isimlere emniyette, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalafet”, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Devlet kurumlarını aşağılama” suçlamaları yöneltildi. 

Gözaltına alınan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim emniyette verdiği ifadesinde üzerine atılı suçlamaları reddederek, “Bizim katılımcısı olduğumuz dans  Şili’deki performansın Türkiye’ye yapılmış halidir. Yeni bir organizasyon değildir. Ben Kadın Meclis’leri üyesiyim. Bu organizasyonu İstanbul’da yapalım mı diye sosyal medya üzerinden bir çağrı yapıldı. Daha sonra Kadıköy’de bir organizasyonun yapılması isteği üzerine bir çok kesimin ortak düşüncesiyle bir karar alındı. Sonra bu organizasyon Kadın Meclis’lerini aşan bir organizasyon oldu” dedi. Eylemlerinde Cumhurbaşkanı’na hakaret etmediklerini belirten Ataselim, “Cumhurbaşkanı’nın isminin zikredilmesi, kendine ve makamına hakaret edilmesi söz konusu değildir. İnternet ortamından elde edilen ve anonim şekilde Türkçe’ye çevrilen şarkı söylenmiştir. Herhangi bir polisin dağılmaya yönelik bir ihtarı duyulmamıştır. Barışçıl bir şekilde dağılmak isterken polis şiddetine maruz kalarak darp edildik” ifadelerini kullandı. 

Gözaltına alınan isimler emniyetteki ifadelerinin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Savcılıktaki işlemlerinin ardından ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi 4 Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik ise dosya üzerinden karar verdi. Savcılığın adli kontrol talebini kabul eden hakimlik, şüpheliler hakkında haftada bir en yakın karakola imza atmalarına karar verdi. 

İSTANBUL VALİLİĞİ: ‘DAĞILMALARI İÇİN MAKUL SÜRE TANINMIŞTIR’

Gözaltılarla ilişkin İstanbul Valiliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda 'tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan' şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır. Ancak, grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü kadın grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır. Etkinliği provoke eden ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunan 7 şahıs Cumhuriyet Savcılığı talimatları ile gözaltına alınmıştır.”

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim