Gazete Emek- Danıştay 10. Daire’si İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan davaları esastan görmeye devam ediyor.

 

 

İstanbul Sözleşmesi’nin Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına savunan avukat Müjde Tozbey, “Bu kadınların her birini öldüren ilk önce devlettir. Evet, dedik ki katil devlet. Peki yaşayan kadınların sorumluluğunu kim alacak?” diye sordu.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik 20 Mart 2021 tarihinde verilen çekilme kararına karşı açılan 200’e yakın davalara ilişkin ikinci grup başvuruların duruşması Danıştay’da başladı. 

 

Duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve HDP'li milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili, kadın ve çocuk hakları alanında çalışma yürüten birçok örgüt ve kurumun yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından kadın katıldı. 

 

 

Duruşmada ilk olarak Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin başvurusuna dair savunma alındı. Dernek adına avukat Müjde Tozbey konuştu. Duruşmaya, derneğe başvuran ailelerle birlikte geldiklerini ifade eden Tozbey, salonda bulunan aileleri tek tek saydı.

 

'KADINI ÖLDÜREN DEVLETTİR'

 

Devletin kadın katliamlarındaki sorumluluğunu anlatan Tozbey, “Bu kadınların her birini öldüren ilk önce devlettir. Sözleşme olmasına rağmen kadınlar öldürüldü, bu yüzden devlet sorumluluğunu yerine getirmedi diyoruz. Devlet, sözleşmenin altına imzasını attı ama eğer korumuyorsa o zaman sorumludur. Evet, dedik ki katil devlet. Peki yaşayan kadınların sorumluluğunu kim alacak? Evet, savunma yapıyoruz ama bugün siyasi bir davada olduğumuzu hepimiz biliyoruz" dedi. Tozbey’in konuşması salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.

 

'GERÇEK EŞİTLİK İSTİYORUZ'

 

Dernek adına söz alan Doç. Dr. Özge Yüce de, sözleşmeden çekilme kararının amaç yönünden tehlikeli olduğunu dile getirdi. İdari işlemin ayrımcı bir karar olduğunu vurgulayan Yüce,“ Komşumuz saldırıya uğradığında biz de korkuyoruz. Çünkü yargıçlardan bazıları, ‘o saatte orada ne işin vardı’ diyebiliyor. Bu yüzden istediğiniz kadar cezaları artırın, zihniyet bu yaklaşımı değiştirmeyecek. Bizim ağır cezalara değil, gerçek anlamda eşitliğe ihtiyacımız var. İstanbul Sözleşmesi de şiddetin önlenmesi için eşitliğin kurulması gerektiğini söylüyor” ifadelerini kullandı. Yüce İstanbul Sözleşmesi ile Lanzarote Sözleşmesi’nin aynı kaderi paylaştığını belirterek, “Kadına şiddet cezasız kaldığı gibi cinsel istismar da cezasız kalsın isteniyor. Devlet ayrımcılık yapıyor, aynı zamanda bunu gizlemeye çalışıyor” diyerek çekilme kararının iptalini talep etti.

 

'KARAR HAK TEMELLİ SÖZLEŞMELERİ ETKİLEYECEK'

 

Dernek adına söz alan avukat Hülya Gülbahar, “Sözleşmeden tek kişinin kararıyla çıkıldığı günden beri okuma yazması olan olmayan tüm kadınlar Anayasa’nın ilgili maddelerine bakıyor. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili karar Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin yazıldığı gibi uygulanmasını istiyoruz. Bu durumda çekilme kararının iptal edilmesi gerek” dedi. İktidar yetkililerinin sırada Lanzarote Sözleşmesi olarak bilinen “Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” nin olduğunu belirttiklerini hatırlatan Gülbahar, “Buradan vereceğiniz karar Lanzarote Sözleşmesi gibi hak temelli sözleşmelerinden çekilme kararına neden olacak” uyarısında bulundu. 

 

Duruşma, HDP adına HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın savunmasıyla sürüyor.




 

Editör: TE Bilişim