Gazete Emek- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı kararnamesiyle yürürlükten kaldırmak istediği İstanbul Sözleşmesi için kadınlar memleketin dört bir yanında mücadele etmeye devam ederken, son 24 saatte en az 6 kadın katledildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Türkiye, kadınların, çocukların ve şiddet mağduru herkesin korunması için oldukça önemli olan İstanbul Sözleşmesi‘nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart’ta çıktı.

YAKINLARI TARAFINDAN KATLEDİLDİLER

Erdoğan’ın kaldırmak istediği İstanbul Sözleşmesi için ise kadınlar memleketin dört bir yanında sokaklara çıktı. Bütün bunlar yaşanırken ise son 24 saatte en az 6 kadın katledildi. Kadınların 5’i birlikte oldukları ya da ayrı oldukları erkekler tarafından katledildi. Katledilen kadınlar arasından Zilnifur Bakır’ın cansız bedeni ise bulunduğunda tanınmaz haldeydi.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İLE ÇIKTI, BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU KADINI KATLETTİ

Antalya’nın Alanya ilçesinde 34 yaşındaki Rabia Doğan, boşanma aşamasında olduğu ve kısa bir süre önce bulunduğu cezaevinden infaz düzenlemesiyle bırakılan 52 yaşındaki Besat Doğan tarafından katledildi.

BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 52 yaşındaki Erkan Sivrikaya isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu 2 çocuk annesi 50 yaşındaki Meral Sivrikaya’yı öldürdü.

GÖRDÜĞÜ ŞİDDET NEDENİYLE EVDEN AYRILAN KADIN KATLEDİLDİ

Osmaniye Yeniköy’de Cemal Fikirli, evli olduğu Serpil Fikirli.’yi katletti. Serpil Fikirli’nin bir süre önce şiddetten dolayı evden ayrıldığı belirtildi.

NİŞANLISI TARAFINDAN KATLEDİLDİ

İzmir’in Konak ilçesinde bir kadın, nişanlısı olan polis memurunun saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. İzmir Konak’ta polis memuru Fırat K., nişanlısı Nagihan Ü.’yü araç içinde silahla vurarak öldürdü.

HAKKINDA UZAKLAŞTIRMA KARARI BULUNAN ERKEK TARAFINDAN KATLEDİLDİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hakkında uzaklaştırma kararı bulunan evli olduğu erkek tarafından yaralanan 44 yaşındaki Hatice Yıldız, hayatını kaybetti.

CANSIZ BEDENİ TANINMAZ HALDEYDİ

Isparta’nın Gelendost ilçesinde, Eğirdir Gölü sahilinde 18 gündür haber alınamayan Zilfinur Bakır’ın cansız bedeni bulundu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden Erdoğan’ın kararı ile çıkıldı. Ancak ‘Toplumsal Cinsiyet’ kavramının tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi, kadınların yaşam hakkının korunması için oldukça önemli. Peki İstanbul Sözleşmesi nedir?

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜ İLE MÜCADELE AMAÇLANIYOR

İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin (örneğin eski veya mevcut eşler, evlilik dışı partnerler, birlikte ikamet edilen aile fertleri, akrabalar veya birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan ilk belge olmasıdır.

SÖZLEŞME KAPSAMINDAKİ SUÇLAR

İstanbul Sözleşmesi taraf devletlere aşağıda belirtilen davranışlara yönelik cezai ya da hukuki yaptırım uygulamayı zorunlu kılıyor. Sözleşme kapsamındaki suçlar şu şekilde sıralanıyor

Ev içi şiddet (fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik)

Taciz amaçlı takip;

Tecavüz dahil, cinsel şiddet;

Cinsel taciz;

Zorla evlendirme;

Kadınların sünnet edilmesi;

Kürtaja zorlama ve kısırlaştırmaya zorlama.

Sözleşme bu tip şiddet olaylarına sıfır tolerans gösterilmesini, mağdur olan kimse failin eşi, hayat arkadaşı ya da ailenin bir ferdi ise, aile içinde işlenen suçların gizli kalmamasını amaçlıyor.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim