Gazete Emek- İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte eylem yapacak olan kadınlar, hükümete “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” diye seslenecek. İstanbul’da eylemin adresi Kadıköy olacak. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) de protestoları gözlemlemek amacıyla Kadıköy’deki eyleme katılacağını duyurdu.

Örgütten yapılan açıklamada, Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yerine, sözleşmeyi eksiksiz şekilde uygulaması çağrısı yapıldı.

UAÖ Kadın Hakları Araştırmacısı Anna Bluś, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye yetkililerinin, ülkenin en simgesel şehrinin adını taşıyan sözleşmeden çekilmeyi düşünmeleri üzücü bir ironi yaratmaktadır. Eve kapanma gibi Covid-19 önlemleri ile birçok kadın ve kız çocuğun istismarcılarla aynı evde kısılıp kaldığı veya koruma ve destek hizmetlerine kolaylıkla erişmelerinin mümkün olmadığı, ayrıca şiddet haberlerinin arttığı bir dönemde bu sözleşmenin tartışılıyor olması gerçekten kaygı vericidir.”

İstanbul Sözleşmesi’nin doğrudan kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olduğuna dikkat çeken Blus, “Şimdiye kadar hiçbir devlet bu sözleşmeden çekilmedi. Türkiye, sözleşmeden çekilen ilk Avrupa Konseyi üye devleti olmak yerine, sözleşmenin eksiksiz uygulanmasını sağlamalı” ifadelerini kullandı.

EYLEM YER VE SAATLERİ

Adana: 18.00 - Heykelli Park
Ankara: 19.00 - Sakarya Meydanı
Antalya: 19.00 - Attalos Meydanı
Ayvalık: 19.00 - Cumhuriyet alanı
Didim: 18.30 - İş Bankası önü

Hatay: 19.00 - Antakya/ Köprübaşı
İstanbul: 19.00 - Kadıköy Beşiktaş İskelesi
İzmir: 18.30 - Alsancak ÖSYM önü
Kocaeli: 19.00 - Belediye İşhanı önü
Samsun: 19.30 - Süleymaniye Geçidi

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim