MURAT TUFAN/İZMİR

Gazete Emek- İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen gece yürüyüşü Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Sevinç Pastanesi önünden başladı. “Eşitlik özgürlük laiklik için ayaktayız” yazılı pankartın taşındığı eylemde kadınlar “Jin jiyan azadî”, “Özsavunma haktır yargılanamaz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “ Bijî berxwedana jinan” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Barış Anneleri, Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz da katıldı. Basın metninin Kürtçesini Emine Bozdağ, Türkçesini Aylin Aker okudu.


 

KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR


 


 

Tüm dünyada kadına yönelik şiddetin devlet şiddetiyle iç içe geçtiği belirtilen açıklamada, Türkiye’de de şiddetin devlet tarafından örgütlendiği ifade edildi.Kadın cinayetlerinin sürekli arttığının söylendiği açıklamada “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması, nafaka hakkının kısıtlanmak istenmesi, boşanmalara arabuluculuk uygulamaları, şiddet faillerine cezasızlık politikası ve iyi hal indirimleriyle kadına yönelik erkek şiddetini ve kadın katliamlarını körüklüyor. Artan enflasyon, her gün her şeye gelen zamlar bir yandan yoksulluğu, diğer yandan kadınların ev içi yüklerini artırıyor. Artan yoksulluk ise kadınlara fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddet olarak dönüyor. Kadınlar şiddet dolu birlikteliklere mahkum edilirken, kadın cinayetleri artıyor” denildi.


 

İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ


 


 

Kadınların geçinemediği ve sağlıklı yaşayamadığı kaydedilen açıklamada, kadınların ucuz ve güvencesiz işlerde çalıştığı dile getirildi. Ardından, “Kadınlar ev bulamadığı ya da kirasını karşılayamadığı için şiddet dolu aile- evlilik çemberi içine geri dönmek zorunda kalıyor. Sağlık hakkımız gasp ediliyor, ped, tampon gibi hijyen ürünleri yüksek KDV oranlarıyla ulaşılamaz hale geliyor. Biz kadınlar sadece yaşamak değil, insanca yaşamak istiyoruz. Her kadına güvenceli iş ve çocukların sağlıklı koşullarda büyümesi için her iş yerine kreş istiyoruz” denildi.


 

Açıklama son olarak şu şekilde devam etti:


 

Tek adam rejimi kaybettiğini gördükçe savaş politikalarına sarılıyor. Savaş politikaları en çok kadın ve çocukları hedef alıyor. Mülteci kadınlar vahşi koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Siyasiler tarafın sistematik şekilde hakarete uğruyor ve taciz ediliyor. Kürt kadınlar hedefe konuluyor, özgür basın emekçisi Nagehan Akarsel, Deniz Poyraz başta olmak üzere kadınlar katlediliyor. Seçim politikalarının bir parçası olarak halkların üzerine bomba yağdırılıp toplum terörize ediliyor. Bu savaşta yine en çok kadın ve çocuklar zarar görüyor.


 

MÜCADELE DIŞINDA SEÇENEK YOK


 


 

Eşitlik ve özgürlük, laiklik ve barış için örgütlü mücadele dışında bir seçeneğimiz yok. Bizi korkutmaya, sindirmeye, yaşamdan izole etmeye çalışanlara bir kez daha bu sokaklarda meydan okuyoruz. İran'da faşist molla rejimi tarafından Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan özgürlük mücadelesiyle bir kez daha yükselen ve dünyanın her yerinde yankılanan sesi duyuyor ve büyütüyoruz ve bu 25 Kasım'da tekrar ediyoruz; Jin jiyan azadî.”


 

Açıklama sonrası kadınlar performans gösterisi gerçekleştirdi. Gösteri sonrası gece yürüyüşü, sloganlarla sona erdi.


 

Editör: TE Bilişim