Gazete Emek- Dünya Bankası'nın 'Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk' başlıklı raporu yayımlandı. Rapora göre, dünya genelinde erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise 187 ülke arasında 85'inci sırada.
Dünya Bankası’nın “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” başlıklı rapora göre dünya genelinde erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise 187 ülke arasında 85’inci sırada.

Raporda, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle, seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere bakıldı. Dünya Bankası’na göre bu alanlarda iki cinsiyet arasında, yüzde 100 eşitliği sağlayan ülkeler sadece Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. 85’inci sırada yer alan Türkiye’de ise bu oran yüzde 79,38.


Raporda bazı ülkelerin kadın ve erkeklere eşit ekonomik haklar verilme oranları şöyle sıralandı:

Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg, İsveç yüzde 100

Avusturya, İrlanda, Portekiz, İspanya, İngiltere yüzde 97,5

Avustralya, İzlanda, Sırbistan yüzde 96,8

Peru yüzde 95

Almanya, Mauritius yüzde 91,8

Ekvador yüzde 89,3

ABD yüzde 83,7

Türkiye yüzde 79,38

Çin yüzde 76,2

Rusya yüzde 73,1

Hindistan yüzde 71,2

Endonezya yüzde 64,3

Bangladeş yüzde 49,3

Pakistan yüzde 46,2

İran yüzde 31,2

Suudi Arabistan yüzde 25,6

Küresel düzeyde ise kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olma oranı ortalama % 75.

ABD İLK 50 ARASINDA DEĞİL

Ortalama yüzde, değişik bölgeler arasında önemli farklılıklar gösteriyor. Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 84,7 olan eşitlik yüzdesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 47,3’e düşüyor. ABD ise yüzde 83,75 oranıyla ilk 50 ülke arasına bile giremiyor. Yasal düzenlemelerin kadın haklarına büyük darbe vurduğu Suudi Arabistan ise yüzde 25,6 ile son sırada.

Dünya Bankası’nın Geçici Başkanı Kristalina Georgieva yaptığı yazılı açıklamada, “Endekste, 25 yaşındayken ilk işine başlayan kadınlardan, iş yaşamı ve çocuk bakımı arasında denge bulmaya çalışanlara ve emekliliğin eşinlere olanlara dek, hukuki ekonomik kararların kadınların yaşamlarını nasıl etkilediğini araştırdı. Çok sayıda hukuki düzenleme ve yönetmelik, kadınların bir iş kurarak iş gücüne katılmasını engelliyor, ayrımcılık kadınlara yönelik ekonomik kapsayılıcık ve iş gücünde yer almasında uzun süren olumsuz etkilere yol açıyor” dedi.

EN ÇOK REFORM SAHRA ALTI AFRİKA’DA YAPILDI

Raporda, bazı ülkelerin attığı olumlu adımlara da dikkat çekiliyor. Dünya Bankası, son 10 yılda 131 ülkenin, cinsiyet eşitliğini artıran 274 yasal reform yaptığını söylüyor. Raporda, “Bu refomlara kadınların iş yerinde cinsel tacizden korunmasını amaçlayan 35 ülkedeki yasal değişlikler de dahil. Reformlarla, iş yerlerinde korunur hale gelen kadınların sayısı 10 yıl öncesine kıyasla yaklaşık 2 milyar arttı” deniliyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinin bulunduğu Sahra Altı Afrika bölgesi, son 10 yılda cinsiyet eşitliği alanında en çok reformu yapan yer.

Dünya Bankası’nın çalışmasında, iş aramaktan, bir işletme sahip olmaya ve emekli maaşı alabilmeye kadar bir kadının iş yaşamının tümünü kapsayan ekonomik göstergeler de incelendi. Raporda, tüm bölgelerdeki 33 ülkenin babalık izni uygulamasını başlattığı ve 47’sinin de aile içi şiddete karşı yasalar çıkarttığı vurgulandı.


Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim