Gazete Emek- HDP eski Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağı kamuoyu tarafından en çok merak edilen konu oldu. 

K24’ün haberine  göre, HDP eski Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 24 Haziran seçimlerinde aday olmayacak.

Leyla Zana’nın sağlık sorunları yaşadığını ve zamanının büyük bir kısmını köyde geçirdiğini belirten sözkonusu kaynak, adaylık tartışmalarından uzak durmaya çalıştığını da kaydetti.

6 Kasım 1991’de SHP listesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) giren Leyla Zana'nın Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” diye sürdürmesi büyük tartışmalara yol açmıştı.

Zana'nın sözleri tutanaklara “Hatip tarafından bilinmeyen bir dilde birtakım kelimeler ifade edildi” diye geçti. Yemini geçersiz sayılan Zana, “Yemine ilave ettiğim sözü geri alıyorum” diyerek yeniden metni okumuştu.

1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili seçilen Leyla Zana, aradan 24 yıl geçtikten sonra yeniden “yemin” için kürsüye çıktığında "Bıji Aşiti (yaşasın barış)” diye konuşmaya başladı, yemin metninin sonundaki “büyük Türk milleti” ifadesinin de “büyük Türkiye milleti” diye değiştirince yemini geçersiz sayıldı. Zana yeniden yemin etmeyeceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’nda 11 Ocak 2018’de yapılan oylamada, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği, “devamsızlık” gerekçesiyle düşürüldü.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim