Gazete Emek-   25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde alana çıkan kadınlar bazı bölge illerinde polis müdahalesine maruz kaldı. Kadınlar darbedilerek gözaltına alındı.


 

CİZRE'DE ÇOK SAYIDA KADIN GÖZALTINA ALINDI

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Özgür Kadın Harareti (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe polis müdahale etti. Orhan Doğan Caddesi’nde “Jin jiyan azadî, Li diji faşizme qirkirina jinan dem dema azadiya jinane” pankartıyla bir araya gelen kadınlar, buradan sebze haline doğru yürüyüşe geçti.


 

Sloganlar eşliğinde sebze haline varan kadınların önü kesen polis, aralarında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kadını darbderek gözaltına aldı. Bu esnada kadınlara yönelik polis uygulamasını cep telefonlarıyla görüntülemek isteyen yurttaşlar da engellendi, bir genç gözaltına alındı.


 

Ayrıca alanda haber takibi yapan gazetecilerin de işlerini yapmaları, görüntü çekmeleri engellenmeye çalışıldı.


 

Kadınların gözaltına alınması sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla tek başına yürüyüşü sürdürdü. Ardından açıklama yapan Uca, "Bugün şiddetle mücadele günü ama siz bir kez daha kadına şiddet uyguladınız. Bunun hesabını vereceksiniz. Faşizmi tarihin çöp sepetine atacağız" dedi.


 

Polis, Feleknas Uca'yı engellemeye çalışıyor.

Gözaltına alınan kadınların, ilçe emniyet müdürlüğüne götürüleceği belirtildi.


 

VAN'DAKİ YÜRÜYÜŞ ENGELLENDİ, POLİS BİBER GAZI KULLANDI

Van'da da TJA çağrısıyla gerçekleştirilmek istenilen yürüyüş polis tarafından engellendi. Şiddete karşı alana çıkan kadınlar, biber gazı da sıkılarak darbedildi.

Van'da polis engeli ve darp


Van'da polis engeli

Ayrıca yürüyüş için HDP il ve ilçe binalarında toplanan çok sayıda kadının çıkmaları engellendi.


 

AĞRI'DA 5 GÖZALTI

Ağrı'da kadınlar, HDP İl Örgütü binası önünde bir araya geldi. Açıklamaya engel olan polisler, kadınlardan HDP MYK üyesi Hatice Akdağ, HDP İl Genel Meclis üyesi Dilek Karataş, DBP İl Eş Başkanı Melike Özmüş ile iki kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

İSTANBUL


 

25 Kasım Kadın Platformu, Taksim Tünel'e günler öncesinden çağrı yaptı. Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Kasım eylemini yasaklarken, kadınlar yasağı tanımayacaklarını söyledi. Sabahın erken saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklar polis bariyeriyle kapatıldı. Saat 15:00 itibarıyla metro ve füniküler hattı kapatıldı. Polis, İstiklal Caddesi'ne girişlere ise bu saat itibarıyla izin vermedi.


 

Polis, Tünel'de bulunan yurttaşları ve basın mensuplarını ise çıkardı. Kadınlar yasağa rağmen bir araya gelmeye çalışıyor.


 

Asmalı Mescit'te bir araya gelerek, "Kadın cinayetleri politiktir" sloganıyla Taksim Tünel'e yürümek isteyen kadınlara polis biber gazlı müdahale bulundu.


 


 

Abluka altına alınan kadınlar, katledilen kadınlar isimlerini okuyarak hep bir ağızdan "Burada" diye haykırdı. Kadınlar, sloganlarla Abluka altında basın açıklamasını okudu. Erkek şiddetine, yasaklara, kadınları değil erkekleri koruyan adalete, erkek devlet şiddetine diyerek hep bir ağızdan isyan diye bağırdı.


 

"Kadınları değil erkek şiddetini engelle" yazılı pankart açıldı.

. Basın mensuplarını ve eylemdeki kadınları çembere alan polis, kadınları darp ederek gözaltına almaya başladı.

DİYARBAKIR


 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağı’nda yürüyüş gerçekleştirmesine polis valilik yasağı gerekçesiyle izin vermedi. Yürüyüş öncesi Dünya Kavşağı çok sayıda polis ve zırhlı araç ile ablukaya alındı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınlarda polislerce ablukaya alındı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Dersim Dağ ve ağ bileşenleri katıldı.


 

Yağan yağmura rağmen kadınlar, uzun süre bekleyişini sürdürdü. Ablukayı protesto eden kadınlar, “ Nagihan Akersel ölümsüzdür”, “Şebnem Korur onurumuzdur”, “Jin jiyan azadî”, “Kadınlata değil katillere barikat” ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı. Kadınlar abluka içinden katledilen kadınların isimlerini sayarak “İsyanımızdır” dedi.


 

KADINLAR DEVRİME YÜRÜYOR’


 

Sonrasında ablukada konuşan Dersim Dağ, “Bugün her yerde kadınlar katledilirken, bugün her yerde kadınlar isyandayken, erkek yargı, erkek iktidar, erkek emniyet kadınları engellemeye çalışıyor. Buradan bir kere daha söylüyoruz, kadın katliamlarına, şiddetine, kadın iradesini ve mücadelesini yok sayanlara karşı mücadelemiz devam edecek. Kadınların yürüyüşü özgürlük yürüyüşüdür. Kadınlar devrime ve özgürlüğe yürüyor. Hiçbir güç ve iktidar bu yürüyüşü durduramaz. Hiçbir yasaklama hiçbir erk yapı karınları durduramaz. Kadınlar er ya da geç özgürlüğünü kazanacak ve her yerde ‘Jin jiyan azadî’ demeye devam edecek. Bizde Amed sokaklarında Rojhılat’ta direnen tüm kadınlara selam gönderiyoruz. Ne olursa olsun ‘jin jiyan azadî’ demeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim