Gazete Emek- Diyarbakır Tabip Odası’nın "Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü" bu yıl Barış Anneleri ve Kadir İnanır'a verildi. Yurt dışındaki bir programı nedeniyle törene görüntülü mesaj gönderen İnanır, "Büyük barışı mutlaka kuracağız, mutlaka. Başka çaremiz yoktur" diye konuştu.

Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO) 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında 1996 yılından bu yana verdiği “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”ne bu yıl Barış Anneleri ve sanatçı Kadir İnanır layık görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Mehmet Şerif Demir, “Bölgemizde savaşın daha da tırmandırıldığı içerde ve dışarda yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal krizin ülkenin savaşa sürüklenerek aşılmaya çalışıldığına tanıklık ediyoruz. Savaşa karşı barışı savunmak ihanet ve suç sayılmaktadır. Yaşadığımız olağanüstü olağan dışı süreci de göz önüne aldığımızda 90’lı yılların dehşet verici ortamını aratmayan 2020 Türkiye’sinde ödülümüzün daha da önem kazandığını düşünüyoruz” dedi.

Kürtçe ve Türkçe sunumu yapılan programda, moderatörlüğünü doktor Ali Çerkezoğlu’nun yaptığı panelde, Barış Annesi Raife Özbay ve doktor Zeki Gül konuşmacı olarak katıldı.

“Türkiye’nin acil bir iç barışa ihtiyacı olduğunu” söyleyen Çerkezoğlu, barışın sağlanması için mücadelelerini büyütmeleri gerektiğinin belirtti. Barış Annesi Raife Özbay, bölgede yaşanan hak ihlallerine değinerek, iktidarın barışı sağlama gibi bir derdinin olmadığını ifade etti. Zeki Gül ise iktidarın son yıllarda devreye koyduğu siyasetin toplumu ciddi oranda kutuplaştırdığını dile getirdi.

MIZRAKLI: GÖZYAŞININ RENGİ YOKTUR DİYENLER KAZANACAK

Yerine kayyım atanan ve tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı da törene mektup gönderdi.

Mızraklı mektubunda, “Bizlere korkunun panzehirini aşılayan başta Barış Anneleri olmak üzere, yaşamını demokrasi, emek, barış ve özgürlük mücadelesine adayan tüm insanlara bu çabalarından dolayı selam ve saygılarımı iletiyorum. Bu çalışmalarda elini taşın altına koyan herkesi minnet duyarak, mutlaka ama mutlaka acının ve gözyaşının rengi yoktur diyenlerin kazanacağına olan inancımla sizlere merhaba diyorum” ifadelerine yer verdi.

Panelin sonrasında meslekte 25 yılını dolduran doktorlara plaket verildi. Ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Derya Yıldırım, ödülün gerekçesini okudu.

Yıldırım, “Bu yılki ‘Barış, dostluk ve demokrasi’ ödülüne, 90’lı yılların baskı ikliminden; militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamalarının hüküm sürdüğü günümüze değin durmadan, geri adım atmadan mücadelelerini sürdüren Barış Anneleri İnisiyatifi ve iktidarın her türlü saldırısına rağmen yaşamdan yana tutum alması, savaş karşıtı tavrından vazgeçmemesi nedeniyle ‘Kadir İnanır’ layık görülmüştür” dedi.

İNANIR: CEPHELEŞMEYE SON VERECEĞİZ

Yurt dışında bir programından dolayı ödül törenine katılamayan Kadir İnanır, görüntülü mesaj gönderdi.

İnanır mesajında, “Dünyanın en güzel ülkesi Türkiyemizde, toplumsal beraberliği uzlaşarak güçlendirip, cepheleşmelere son vereceğiz. Mutlulukları yakalamaya yemin ederek, özgürlük ve demokrasiyi inşa edeceğiz. Büyük barışı mutlaka kuracağız, mutlaka. Başka çaremiz yoktur. Uluslararası bir toplantı için yurt dışındayım. Oradaki herkese, Tabip Odası üyelerine bu anlamlı ödül için teşekkür ederim” diye konuştu.

Sahneye davet edilen Barış Anneleri’ne ise ödülü doktor Mahmut Ortakaya verdi.

Editör: TE Bilişim