Gazete Emek- Kürt Yazarları'ın kitaplarının bulunduğu J-J ve Sitav Yayınevleri'nden Qahir Bateyi ve Azad Zal Fuarı Gazetemiz'e değerlendirdi. 

 
O yazarlardan biri de Kahir Bateyi, Bateyi de okuyucuları ile buluşmak üzere kitap fuarında yerini aldı. Bateyi, Fuar'a ilişkin sorularımızı yanıtladı.  Sitav Yayınevi'nde kitaplarını imzalayan Bateyi, "3 Yıldır Diyarbakır gibi bir yerde kitap fuarının yapılmıyor olması çok büyük bir eksiklikti. Bu fuarın olması hem yayıncılar hem de okuyucular açısından iyi oldu. Özelikle iki yıldır mevcut konjüktürel durum özelikle Kürt yayıncıları çok etkiledi. Hiçbir yerde stand açamıyorduk. 

Kürt yayınevlerinin tüm kitapları fuarda bulunuyor

Doğrudan olmasa da dolaylı bir baskı vardı. Şimdi bu fuar ile tekrar okuyucularımızla buluştuk. Bu fuar okuyucu ile kitapların buluşması için çok önemli bir şanstır. Sitav yayınevinin yüzden fazla kitabı var ve yayınlarımızın çoğu Kürtçe'dir. Kürtçe ile ilgili tarihi, dil, kültür, roman istenen her türlü kitaba ulaşılabilir. 8 tane önemli Kürt yazar burada ve okuyucularını bekliyor. Kürt yayınevlerinin tüm kitaplarını burada bulabilirler." Dedi. 

Azad Zal: Kitap fuarları düzelmeye işarettir

J-J yayınevi'nin Genel Kordinatörü Azad Zal ise 2014 yılından bu yana yapılmayan Kitap Fuarı'nın önemine dikkat çekerek, "Biz Kürt yayıncılar insiyatifi olarak TÜYAP'ın yapmaması üzerine biz kendi aramızda Diyarbakır B.Şehir Belediyesi ile kendi aramızda yapıyorduk. Bir yerde kitap fuarları yapılıyorsa o yerin düzeldiğine dair işaretler görünmelidir. Bu fuar vesilesiyle 40-45 kitap yayımladık. Bizim yaklaşık 17 yazarımız kitap fuarında kitaplarını imzalamaktadır. JJ olarak birçok etkinliğe de imza attık fuar boyunca. 

78 Kuşağı konulu panel

Pazar günü ise benim moderatörlüğünü yapacağım bir panel olacak. Saat 12'de başlayacak panelde İsmail Beşikçi, Bayram Bozyel, Mesut Baştürk, Halide Yıldırım ve Ramon Kahraman, yani 78 kuşağının şen çocukları kitabının yazarı. Bu panelde 78 kuşağını tartışacağız. 

Kürt yayıncılar olarak umutluyuz

Birçok okuyucularımızın endişeleri vardı. Acaba Kürtçe kitaplar alınacak mı, bir baskı olacak mı olmayacak mı diye. Şunu net söyleyelim anonslarımız Kürtçe yapılıyor. Burada Kürtçe kitaplar sergisi yapılmaktadır. Birkaç yıl öncesine göre Kürtçe şiir, roman, hikaye okuyucuları çok daha fazladır. Okuyucularımız eksilmedi, fazlalaştı ve artık seçicidirler. Onun için biz Kürt yayıncılar olarak umutluyuz. 


 

Editör: TE Bilişim