Gazete Emek- Koronavirüs salgınında en fazla etkilenen kesimler arasından, izleyiciyle doğrudan temas içinde olan tiyatrocular yer alıyor. 16 Mart’ta tiyatro ve sinemaların kapatılması kararı alınırken, yetkililer “kira ve izleyici” sorununu ortadan kaldırmak için bu karara gidildiğini ifade etmişti. Normalleşme süreciyle birlikte 1 Temmuz’da tiyatro ve sinema salonları açıldı. Salonların kapalı olduğu süre zarfında çok sayıda tiyatro kurumu, oyuncusu sosyal medya üzerinden seyircileriyle buluşmaya devam etti. Bunlardan biri de Amed Şehir Tiyatrosu oldu. Şehir tiyatrosu sosyal medyadan Kürtçe skeçler, oyunlar sergiledi, yayınladı. Pandeminin hala devam ediyor olmasından dolayı Eylül ayı itibariyle de televizyon kanalları üzerinden bunu devam ettirecekler. Tiyatrocular skeçlerden oluşan “Hinek henek” isimli programın hazırlıklarını yapıyor. 
 
"ÇOK HEYECANLIYIZ"
 
Oyuncu Zeycan Ateş, yeni proje için heyecanlı olduklarını belirterek, “Pandemi süreci başladığı gibi tiyatrolarda kapanma kararı alındı. Bundan kaynaklı sahneye çıkamadık. Oyunlarımız hem TV’lerde hem de Youtube kanalından verildi. Ekonomik olarak da yaşadığımız zorluklar oldu. Tiyatroların tekrar açılması kararı ile biz de oyunlarımıza yeniden başladık. Çalışmalarımızı yeni yerimizde yapıyoruz. Hepimiz buraya gelirken sağlık tedbirlerimizi alıyoruz. Televizyonda yayınlanacak yeni bir projemiz var. Bu proje için provalarımız devam ediyor. Seyircilerimizle de yeniden buluşacağımız için de çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
 
"YARIM KALMIŞ BİR PROJE"
 
Şahperi Alphan, pandemiden kaynaklı yarım kalmış projelerinin olduğunu kaydederken, “Çalışmalarımız halkla birlikte yürütülüyor. Yasaklar kalkınca biz de çalışmalarımıza devam etmeye karar verdik. Şu an skeç çalışmalarımız var. Çalışmalarımız gruplar halinde devam ediyor. İstanbul ve Van’dan arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Skeçlerimizi sadece belli kişiler yazmıyor, tiyatroda yer alan ya da dışarıda bulunan insanlar tarafından yazılıyor. Ayrıca ‘Elizabeth’ adında bir oyunumuz daha var. Bu oyunumuz için de provalarımız var. Önümüzdeki sezonda bu oyunumuzu seyirciyle buluşturacağız” dedi. 

"TİYATRO SEYİRCİSİZ OLMAZ"
 
Rezan Kaya da tiyatronun seyircisiz olamayacağının altını çizerek, uzun süredir sahneye çıkamadıklarını ifade etti. Rezan, “Pandemi sürecinde seyirciye nasıl ulaşacağımızı planladık. Bu süreçten sonra vardığımız karar televizyon ve medya üzerinden halka ulaşmak oldu. Skeçleri seyirciler de yazabilir. Böylelikle seyirciler de bize katılmış oluyor. Öte yandan bu şekilde daha çok kişiye ulaşacağımızı da biliyoruz. En büyük amaçlarımızdan biri de bu” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Jinnews

Editör: TE Bilişim