Gazete Emek- Farklı yerlerde verdikleri konserlere engel çıkmadığını hatırlatan sanatçılar, kararı "Kürtçe tahammülsüzlük" olarak yorumladı.

Kürt sanatçı Mem Ararat'ın Van'da vereceği konserin valilik tarafından yasaklanmasının ardından, Mardin'in Nusaybin Belediyesi tarafından 28 Temmuz’da yapılması planlanan açık hava konseri etkinliği de kaymakamlık engeline takıldı. 

HAKKINDAKİ DAVALAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Belediyeye bağlı Mitanni Kültür Merkezi'nde düzenlenmek istenen etkinliğe izin verilmemesine ise, etkinlikte sahne alacak Kürt sanatçılar Azad Bedran ile Zinar Sozdar hakkında açılan bazı davalar gerekçe gösterildi. İlçe Kaymakamlığı'nın söz konusu engel kararında şu ifadelere yer verildi: "Evraklarda tertip komitesinin belirtilmediği ve konser verecek şahısların kimlik bilgileri verilmediği anlaşılmıştır. Konu ile ilgili olarak konser verecek sanatçılardan Azad Bedran isimli şahısın verdiği konserlerden dolayı mahkumiyet cezası aldığı, diğer katılacak sanatçı Zinar Sozdar isimli şahsın ise çeşitli tarihlerde birçok yerde konser etkinliği düzenlediği, hakkında değişik davaların olduğu anlaşıldığı, yapılan incelemeler sonucu talep edilen konser izni uygun görülmemiştir.” 

Sanatçılar Bedran ve Sozdar, kaymakamlığın söz konusu kararına tepki gösterdi.  

BEDRAN: DİYARBAKIRDA'Kİ KONSERİME İZİN ÇIKTI

Kaymakamlık kararını kanunu aykırı şeklinde değerlendiren sanatçı Azad Bedran, “Hakkımda sonuçlandığı iddia edilen bir dava yok. Açılan davaların hala hukuki süreci devam ediyor” dedi. Kararın, Kürt müziği ve Kürt kültürüne karşı kara bir propaganda olduğu dile getiren Bedran, “Amaçları Kürt kültürünün ilerlemesini engellemek. Geçtiğimiz günlerde Mem Ararat’ın konseri de engellenmişti. Tek tip sanat, tek tip kültür, tek tip dilde şarkılar ve türküler söylenmemiz isteniyor. Bizler de her zaman bunun karşısında durduk. Durmaya devam edeceğiz” diye tepki gösterdi.

12 Ağustos tarihindeki Diyarbakır'da yapacağı konserine izin çıktığını sözlerine ekleyen Bedran, "Temmuz’un 21’inde de İzmir’de konser verdim. İzmir ayrı Nusaybin ayrı mı" diye sordu.

‘KÜRTÇEYE YÖNELİK TAHAMMÜLSÜZLÜK’

Kararda yer alan gerekçelerin asılsız olduğunu dile getiren sanatçı Zınar Sozdar da, hakkında 6 yıl önce açılan bir dava olduğunu ve davanın kapandığını aktardı. Sozdar, "Nusaybin Kaymakamlığı’nın gösterdiği gerekçeyi kesinlikle kabul etmiyorum. Bu konuyu avukatımla da görüşeceğim ve takipçisi olacağım. Gerekli hukuki işlemlerini takip edeceğim. Konserin gerçekleşmemesi için bir gerekçe üretildi. Kürtçeye yönelik bir tahammülsüzlüktür” dedi. 

‘GELECEĞİM İÇİN HEYECANLIYDIM’

Uzun süredir Avrupa'da olduğunu ve Türkiye'de konser vermediğini ifade eden Sozdar, şöyle konuştu: “Uzun süredir memleketimde yapacağım konserden kaynaklı heyecanlı ve sevinçliydim. Bir Türk sanatçı veya Türkçe bir konser olsaydı izin verilirdi. Nusaybin halkına da haksızlık edildi. Halkımız üzülmesin. Parçalarımızı her zaman halkımız için söyledik, bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz. Kararı kınıyorum."

Editör: TE Bilişim