Gazete Emek - Kürtçe tiyatro oyunu “Bêrû”, 13 Ekim günü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde oynanmasına saatler kala yasaklanmıştı. Urfa'da oynanmak istenen oyun yine saatler kala yasaklandı. Oyuna ikinci kez getirilen yasağa Urfa Barosu ve oyuncular tepki Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu), Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû'yu (Yüzsüz), 14 Kasım'da Şanlıurfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda sahneleyecti. Ancak oyunun sergilenmesine saatler kala Şanlıurfa Valiliği oyunu süresiz olarak yasaklandı.

İkinci kez gösterimi yasaklanan oyuna dair Barodan yapılan açıklamada şöyle, "Kürtçe dilinde oynanan 'Berû' adlı tiyatro oyunu, Şanlıurfa Valiliğinin 13.11.2020 tarihli kararı ile “Şanlıurfa il merkezi ve ilçeleri dahil olmak üzere Şanlıurfa çoğrafi sınırları içerisinde SÜRESİZ olarak yasaklanmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız” denildi.

Duvar'da yer alan haber göre, Şanlıurfa Valiliği'nin İstanbul Valiliği tarafından oyunla ilgili soruşturması gerekçesiyle yasak kararı aldığını söyleyen oyunun yönetmeni Nazmi Karaman, “Havaalanında Urfa'ya gitmeye bir saat kala bize haber verdiler. Bir tiyatroydu bu nedir böyle. Her seferinde dekorları topla, havaalanına götür oradan tekrar taşı" dedi.

Korona virüsü salgınının da şartları zorlaştırdığını dile getiren Karaman, "Pandemi dönemi nedeniyle zaten zor koşullarda yapıyoruz sanatımızı. Hukuksuzca saldırılar ve ithamlarla yasaklıyorlar. Artık sözün bittiği yer" diye konuştu. 

Tiyatro oyuncuları da Kürtçe ve Türkçe açıklamayla karara tepki gösterdi. Oyuncuların açıklaması şöyle: 

“Oyunumuz 'Bêrû'-'Klakson Borazan ve Bırtlar' Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'nın yasaklama kararından sonra İstanbul Valiliği tarafından başlatıldığı söylenen soruşturmanın devam ettiği gerekçesiyle, Urfa Valiliği tarafından Urfa il sınırları içerisinde süresiz olarak yasaklanmıştır. Teatra Jiyana Nû olarak, bu yasaklamaları kabul etmediğimizi, anadilimizde sanatımızı yıllardır yaptığımız gibi icra etmeye ve oyunlarımızı sahnelemeye devam edeceğimizi, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Sansürsüz ve yasaksız sahnelerde özgürce buluşmak dileğiyle.

Lîstika me ya bi navê 'Bêrû'-'Klakson Borîzan û Birt' a ku ji alîyê Qeymeqamiya Gazîosmanpaşayê ve hatibu qedexe kirin ji ber haceta ku lêpirsîna Walîtiya Stenbolê berdewam dike, ji alîyê Walîtîya Rihayê di nav sînorên Rihayê de bêdem hat qedexe kirin. Em wek Teatra Jîyana Nû radigihînin raya giştî ku em van qedexya qebul nakin û em ê hunera xwe ya bi zimanê zikmakî û lîstikên xwe bi her awayî pêk bînin. Bi hêvî ya hevdîtinên azad û bê qedexe û bêsansur.”

Editör: TE Bilişim