Gazete Emek - 30 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremi, yönetmen ve şarkıcı Mahmut Kırmızıgül tarafından beyazperdeye taşınacak. Mahsun Kırmızıgül, sosyal medya hesabından merakla beklenen son projesini şu şekilde açıkladı:

“Dört yıldır üzerinde çalıştığımız ülkemizin en yıkıcı depremlerinden biri olan 1939 Erzincan projesinin bitirmek üzereyiz. Yaşanan büyük yıkımda, cezaevinde yatmakta olan mahkûmların, savcı İzzet Akçal ve şehir halkının yaşanan gerçek dramını sizlerle buluşturacağız.”

1939 ERZİNCAN DEPREMİ’NDE NE OLDU?

1939 Erzincan Depremi, 26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan’da oluşan çok şiddetli yer sarsıntısıdır. Anadolu coğrafyasında meydana gelen büyük depremler arasında yer alan

1939 Erzincan Depremi şiddeti ve yıkıcı sonuçları açısından önemli bir etki yapmıştır. Ülkemizde en çok depremin yaşandığı Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Erzincan 27 Aralık 1939 tarihinde büyük bir depreme maruz kalmıştır. Merkez üssü Erzincan olan depremin şiddeti 7,9 civarında ölçülmüştür. Bu özelliği ile Anadolu’da 19. yüzyıldan günümüze kadar olan dönemde meydana gelen depremler arasında en büyük deprem olarak nitelendirilebilir. Ayrıca kayıt altına alınan diğer depremlerin zayiatları ile kıyaslandığında ülkemizde en çok hasar bırakan deprem olmuştur. Bu depremde resmi rakamlara göre; 32.968 insan hayatını kaybetmiş, 116.720 bina yıkılmıştır.

Bunun yanında binlerce hayvan telef olmuştur. Dünya tarihinde depremlerde ölen insanların miktarı sıralamasında Erzincan Depremi 27. sıradadır.

Kaynak : Dokuz8HABER 

Editör: TE Bilişim