Gazete Emek- Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabını öğrencilere öneren öğretmene ‘kınama’ cezası verildi. Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, öğrencilerine Masumiyet Müzesi kitabını öneren öğretmene açılan soruşturma sonuçlandı. Soruşturma sonucunda kitabın “Ahlaklı bireyler yetiştirmek” ilkesine aykırı davrandığı ve Türk örf ve adetlerine aykırı olduğu iddialarıyla öğretmen cezalandırıldı. Ayrıca kitap için “Okuma alışkanlığı kazandıracak nitelikte değil” ifadeleri kullanıldı.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Eğitim-Sen 3 No’lu Şube yöneticisi Mustafa Cüstan “Karara itiraz edeceğiz ancak öğretmenimize ceza vermekte ısrarcı davranıyorlar. Atanan bilirkişi imam hatip öğretmeni. Bu bile bunu gösteriyor” dedi. Bilirkişi raporunda ise şu ifadeler kullanıldı:

"1-Milli Eğitim Temel Kanunu’nun Temel amaçlarından Ahlaklı bireyler yetiştirmek ilkesine, Türk Dili ve Edebiyatı dersinin amaçlarına aykırı olduğu görülmüştür. Sayfalarda rakı ve sigara tüketilmesinin ve evlilik dışı birlikteliğin vurgulanması Türk örf ve adetlerine aykırı olduğu görülmüştür.

2-Romanın bolca ve ayrıntılarıyla teşvik edici bir üslupla anlatılan cinsellik unsurları barındırması sebebiyle lise öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla tavsiye edilebilecek tarzda bir roman olmadığı görülmüştür."


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim