Gazete Emek- Tüm zamanların etkileyici görüntüleri ve hikayeleri şöyle:

Kanlı Cumartesi

1937 yılında çekilen bu kare, 2. Çin-Japon Savaş’ının en kanlı gerçeğini karşımıza çıkarıyor. H.S. Wong tarafından çekilen fotoğrafta, Japonya’nın yaptığı bombalı saldırı sonrası ortaya çıkan görüntü resmedilmiş. Annesinin ölü bedeninin hemen yakınında oturan ve ağlayan bir bebeğin yer aldığı fotoğraf, insanlık tarihinin en utanç verici anlarından biri.

136 milyon insan tarafından görülen resim, o dönem oldukça büyük bir ilgiyi üzerine toplamayı başarmış. Bebeğe ne olduğuna gelince, Wong fotoğrafı çektikten hemen sonra bebeğe yardım etmek istediğini ancak babasının koşarak gelip bebeği götürdüğünü  belirtiyor.

Guerillero Heroico

Alberto Korda'nın Küba devrimcisi Che Guevara'nın ikonik fotoğrafını çekmesinden bir gün önce, Havana Limanı'nda bir gemi patlayarak mürettebatı ve düzinelerce liman işçisini öldürmüştü. Revolución gazetesinin cenazesini haber yapan Korda, ateşli bir söylevde ABD'yi patlamaya neden olmakla suçlayan Fidel Castro'ya odaklandı. Castro'nun genç müttefiki için çektiği iki kare sonradan akla geliyordu ve gazete tarafından yayınlanmadı. Ancak Guevara, yaklaşık yedi yıl sonra Bolivya'da bir gerilla hareketinin önderliğinde öldürüldükten sonra, Küba rejimi onu hareket için bir şehit olarak kucakladı ve Korda'nın bere kaplı devrimci imajı kısa sürede onun en kalıcı sembolü haline geldi. Kısaca, Guerrillero Heroico, protesto sanatından iç çamaşırlarına ve alkolsüz içeceklere kadar her şeyde yer alan, dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar, davalar ve ustalar tarafından sahiplendi.

Dalí Atomicus

Son 100 yılın en büyük sanat dehalarından biri olan Salvador Dali’ye ait bu fotoğraf, başka bir dahinin Philippe Halsmann’ın vizöründen çıkmış bir kare. 1948 yılında çekilen bu fotoğrafın üzerinde günümüz teknolojisiyle yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamakta. Zaten fotoğrafı ilginçleştiren de fotoğrafın gerçeküstü yapısı. Özel bir odada yapılan çekimde şövale ve tablo ipler yardımıyla tavana bağlanmış. Sol tarafta bulunan sandalyeyi Halsmann’ın eşi tutarken, asistanlar suyu ve kedileri havaya fırlatmış. Yaklaşık 6 saatlik bir çalışma sonrasında yakalanan bu kare tarihe imzasını atıyor. Hem Dali’nin resim sanatının, hemde Halsmann’ın fotoğrafçılık sanatının izlerini taşıyan bu fotoğraf, TIME’ın listesinde hakkettiği yeri almayı başarmış gibi görünüyor.

Hindenburg Kazası

1937 yılında gerçekleşen Hinderburg felaketi sadece talihsiz bir kaza değil, aynı zamanda dünya tarihinde yeni bir dönemin başlangıcının kıvılcımını çakan olay olarak da tanımlanabilir. Dünyanın en büyük zeplini olma özelliğine sahip olan Hinderburg’un bir kaza sonucu içinde bulunan hidrojenin patlamasıyla yaşanan kazada 36 kişi hayatını kaybetmişti. Sadece 36 saniye içerisinde yaşanan kaza, dünyada modern havacılık girişimlerini tetiklemiş ve bugün kullandığımız hava yolu araçlarının gelişmesini sağlamıştır. Sam Shere’in çektiği bu fotoğraf ise bu anı belgeliyor.

Münih Katliamı

1972 Olimpiyat Oyunları, ‘Barış Oyunları’ sloganıyla yola çıksa da yaşananlar bu sloganı oldukça lekeledi. Kara Eylül isimli bir terörist grup İsrail Olimpiyat takımının 11 üyesini rehin aldı. Olaylar sonucunda tüm rehineler ve bir polis memuru hayatını kaybetti. Bu olaylar sırasında Kurt Strumpf tarafından çekilen bu fotoğrafsa terörün farklı bir yönünü ortaya koyuyor. Tek bir yüzü olmayan terör, kendini bir balkonda bize gösteriyor.

Kaynak: TIME

Editör: TE Bilişim