Gazete Emek-OHAL ilanından sonra bölgede bulunan birçok kültür sanat yeri kapandı ve etkinlikleri de yasaklandı. Van'da bulunan tiyatrocular tarafından alternatif bir yer açıldı. Tiyatro Mencel adı ile kurulan salon 4 Aralık'tan itibaren kapılarını tiyatro severlere açacak. 

                                      Tiyatro Mencel oyuncuları

Çoğunluğunu kadın oyuncuların oluşturduğu ekibin yönetmenliğini ise televizyonda yayımlanan Çok Güzel Hareketler Bunlar programının oyuncularından Nazmi Karaman yapıyor. 

4-5 Aralık günlerinde saat 18'de oynanacak olan Mala Bernarda Alba'yı da yönetecek olan Karaman, Gazete Emek'e değerlendirmelerde bulundu. 

OHAL süreci ile birlikte bölgede kültür sanat etkinliklerinin neredeyse yok denecek seviyeye indirdiğini belirten Karaman, "Sanat, özü itibariyle muhaliftir. Çok uzun yıllardır sanatla uğraşıyorum.

 

                                  Yönetmen: Nazmi Karaman

Sanatın gerçek yaşamı iktidara yakın olmak değildir. Aslında benim buraya gelme nedenim biraz da bununla ilintilidir. Her ne kadar sanat halka ulaşmasın diye çaba sarfediyorlarsa başaramayacaklar. 

Hiçbir süreç sanatın halkla buluşmasının önüne geçemez

                                                       Mala Bernarda Alba'dan bir sahne

Bu zor süreçlerde sanat asıl görevini yerine getiriyor. Biz 25 kadın arkadaşla birlikte geçen yılda Bernarda Alba'nın Evi'ni yaptık. Her ne kadar süreçler zor olsa da sanatın halkla buluşmasında çok büyük bir zorluk olmuyor. Biz bu süreçte Vanlı sanatseverleri de 4 Aralıkt'tan itibaren oyunlarımızı izlemeye davet ediyoruz. Onlar istedikçe bizler de daha fazla onları tiyatro ile buluşturmaya devam edeceğiz." diye konuştu. 

ilk oyun 4 Aralık'ta sahnelecek

Van'da bir grup oyuncu tarafından kurulan Tiyatro Mencel, 4 Aralık'ta perdelerini sanatseverler için açacak. Her kesimin tiyatroya ulaşabilmesi için çalışan tiyatro, ağırlıklı olarak Kürtçe oyunlar sergileyecek.

Van’da Alternatif Sanat paradigmasıyla bir araya gelen oyuncular, Tiyatro Mencel ismi altında bir araya geldi. Oyuncuların, Aydın Perihan İş Merkezi'nde hazırladıkları tiyatro salonu kapılarını 4 Aralık tarihinde tiyatro severlere açıyor. 
 
Ağırlıklı olarak Kürtçe oyunların icra edileceği salonun kapasitesi ise 120 kişi.   
 
Programın açılışı Mala Bernarda Alba ile olacak

Açılışı 4 Aralık'ta yapılacak olan tiyatronun programı şöyle:
 
* 4-5 Aralık saat 18.00 Mala Bernarda Alba 
 
* 5 Aralık saat: 20.00 Dawiya Dawî 
 
* 6-7 Aralık saat:18.00 Wê Hesab Neyê Dayîn 
 
* 8-9 Aralık saat:18.00 Berû
 
* 10 Aralık saat: 18.00 Ensturmantal konser 
 

GAZETE EMEK

Editör: TE Bilişim