Gazete Emek- ‘Matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası sahibi Prof. Dr. Caucher Birkar (Koçer Birkar), Rojava’ya yönelik operasyonla ilgili, “Yıllardır Kürt şehirleri ateş altında, ülkeleri yıkılıyor, çocukları öldürülüyor ve bütün dünya film izler gibi izliyor. Çünkü güçsüz olanların kanı ucuz olur” yorumunu yaptı.

Prof. Dr. Birkar, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Rojava’ya yönelik operasyonla ilgili şunları yazdı:

“Çok garip bir dünya. Bundan birkaç yıl önce Paris’te birkaç kişi öldürüldü ve dünyanın yarısı üzüntüsünü bildirdi. Bir ev yandı, dünya ayağa kalktı. Ancak yıllardır Kürt şehirleri ateş altında, ülkeleri yıkılıyor, çocukları öldürülüyor ve bütün dünya film izler gibi izliyor. Bu anlamsız dünya hep böyleydi, hep de böyle kalacak. Çünkü güçsüz olanların kanı ucuz olur.”

Prof. Dr. Birkar, 2018’de dünyanın en büyük matematik ödülü olarak görülen Fields Madalyası’nın sahibi olmuştu. Birkar, ödülü dünyadaki 10 milyonlarca Kürt adına aldığını belirtmişti.

41 yaşındaki Kürt bilim insanı, 2000 yılında İngiltere’ye göç ettikten sonra akademik yaşamına Cambridge Üniversitesi’nde devam etti.

Halen Cambridge Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak bilimsel çalışmalarına devam eden Birkar’a Erbil’deki Selahaddin Üniveresitesi tarafından fahri doktora verilmişti.


Kaynak: K

Editör: TE Bilişim