ÖZEL HABER/SIDDIK GÜLER 

Gazeteci Emek- Koronavirüsün ortaya çıkmasından sonra çalışmaların durdurulan kültür sanat etkinlikleri 2 yıl aradan sonra yeniden başladı. Van’da belediyelere atanan kayyımlardan sonra işlerinden atılan oyuncuların oluşturduğu Mencel Tiyatrosu 16 ay aradan sonra ilk kez bir etkinlikle seyirciyle buluştu. Amed Şehir Tiyatrosu ile birlikte  Van Devlet Tiyatrosu’nda Kürtçe olarak sahnelenen "Tartuffe" oyununu büyük bir ilgi gördü.  Van Devlet Tiyatrosunda uzun bir zamandan sonra ilk kez bir Kürtçe oyun gösterilirken, Kültür Sanat etkinliklerine de hasret kalan Vanlı sanatseverler ise oyuna büyük bir ilgi gösterdi. İki seans şeklinde gösterilen oyun   uzun süre ayakta alkışlandı. 

ETKİNLİK DEVLET TİYATROSUNDA YAPILDI 

Tiyatro Mencel’in kurucularından Perinaz Delazy,  Menceli’i 2017 yılında kurduklarını belirterek, oyuncuların büyük bölümünün çıkarılan KHK’lılarla işlerinden olan oyunculardan oluştuğunu söyledi. 16 aydır sahne alamadıklarından dolayı ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını da dile getiren Delazy, Amed Şehir Tiyatrosu ile birlikte biriken borçlarını ödemek ve tiyatroya hasret kalan izleyicilerle buluşmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini de belirterek, şöyle konuştu: “2007 yılından bu yana önemli etkinlikler yaptık. Pandemi ilan edildikten sonra 16 aydır kapalıyız ve hiçbir etkinlik yapamadık. Bu dönemde ciddi sorunlar yaşadık. Birçok özel tiyatro iş kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Bizde bu dönemde ciddi bir sorun yaşadık. Borçlarımız birikti. Yine seyircilerimizden ciddi bir talep vardı. Biz bunları göz önünde bulundurarak Amed Şehir Tiyatro ile böyle bir etkinlik düzenledik.   Bizim kendi sahnemiz vardı. Fakat bazı teknik sorunlardan dolayı bu etkinliği devlet tiyatrosunda yaptık.  Amacımız buradan gelen gelirle sahnemizi yenilerek etkinliklerimizi yine yerimizde yapmaktır. 

‘İLGİ BİZİ MUTLU ETTİ'

İktidarın sanata genelde olumsuz baktığını belirten Mencel Tiyatrosu oyuncularından Berivan Budakbeyoğlu ise, pandemi döneminde en fazla etkilenen sektörün kültür sanat çalışmaları olduğunu kaydetti. Budakbeyoğlu: “Bu dönemde devletin tiyatrolara yönelik hiçbir desteği olmadı. Çok zor bir dönem yaşadık. Sürecin biraz normalleşmesiyle birlikte bizde böyle bir etkinlik yaptık. Sanat severler gerçekten büyük bir ilgi gösterdi. Bu ilgi bizi de mutlu etti. Bundan sonra yeni etkinliklerle izleyicilerimizin karşısına çıkacağız” diye konuştu. 

TARTUFFE OYUNU 

Tartuffe oyunu, aklı başında bir aile reisinin Orgon'un (J. Weber) hikayesini konu alıyor. Orgon'un, iki yüzlü papaz ve madalyalı dolandırıcı Tartuffe (P. Arditi) ile tanıştıktan sonra aklını nasıl kaçırdığını ve bu sahtekara nasıl körü körüne tapındığını anlatıyor. 

 

Editör: TE Bilişim