Gazete Emek- Sinema, televizyon ve müzik dünyasından isimlere verilen Altın Kelebek Ödülleri, 47’nci kez sahiplerini buldu. 

Bu yıl 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'ne denk gelen ödül töreninde İbrahim Tatlıses'e 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' verilmesi ise sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Gecede 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün kadına yönelik şiddetle ve kadınlara yönelik söylemleriyle sıkça gündeme gelen İbrahim Tatlıses'e verilmesine, kadınlar isyan etti.

 

Derya Tuna, Asena, Perihan Savaş ve Yıldız Tilbe gibi pek çok kadına sözlü ve fiziksel şiddet uygulayan Tatlıses’in yaptığı açıklamalar arasında; “Kadın dövülür de sevilir de... Döveceksin dediysek de ağzını burnunu kırmayacaksın. Kadın susmasını bilecek, ağırbaşlılığını koruyacak (...) Ama sürekli dırdır ederse olmaz. Adamda dayanma sınırı var” gibi sözler bulunuyordu.

İşte Tatlıses'e 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' verilmesine yönelik sosyal medyadaki tepkilerden bazıları...




Yazar Evrim Kuran, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda verilen ödüle tepki göstererek, "Kadınları döven, kurşunlatan, yaşam boyu şiddet ödülü alması gereken zata bu ödül layık görüldü. Emeği geçenleri sadece bu yıl ülkemde katledilen 355 kadın adına, psikolojik, cinsel, fiziksel, ekonomik, dijital şiddete uğrayan bütün kadınlar adına kınıyorum" ifadelerini kullandı. 




Başka bir sosyal medya kullanıcısı da, Tatlıses'in Perihan Savaş'a şiddet uyguladığı haberini paylaşarak, "Onur ödülü???" yazdı. 



Müzisyen Gaye Su Akyol da sosyal medya hesabından ödüle tepki göstererek, "Yaşam mı boyu onur ödülü? Vay be… Hazır vermişken elinizi korkak alıştırmayın ya, Weinstein’a kültür bakanlığı, Epstein’a iyi niyet elçiliğini verin gitsin" yazdı.


Avukat Özge Üstün, Tatlıses'in bu zamana kadar çıkan, hayatında olan kadınlara uyguladığı şiddet haberlerini toplayarak, "Bu mu sizin yaşam boyu onurdan anladığınız?" notunu ekledi.




"Kadınları döven, vuran, vurduran bir şiddet failine ana akım medyada "yaşam boyu onur ödülü" verildi. 5 aralık 2021, türkiye."




İzzet Çapa da sosyal medya hesabından, "Kadına şiddetin ayyuka çıktığı bir zamanda... Tatlıses’in geçmiş vukuatlarını görmezden gelip... Yaşam boyu onur ödülü ona veriliyorsa kendi payıma bu defa bütün şarkılarını ayakta alkışladığım İbrahim Tatlıses’i alkışlamama hakkımı kulanıyorum" yazdı.



"Neyin onuru? Hayatındaki kadınlara şiddet uygulama onuru mu? Bunlardan pişman olmayıp arkasında durma ve başkalarına örnek olma onuru mu? Kadın başarılarının öne çıkarıldığı bu ödül gecesinde şiddet faili bir adama “yaşam boyu onur ödülü” vermeniz basit bir durum değil."

PANTENE İÇİN BOYKOT ÇAĞRISI YAPMIŞLARDI

Kadınlar sosyal medya üzerinden Pantene'e tepki göstermiş; Tatlıses'in, kadınlar hakkındaki açıklamarını ve partnerlerine şiddet uyguladığına dair geçmişteki haberleri paylaşarak Pantene için boykot çağrısı yapmıştı.

PANTENE'DEN AÇIKLAMA

Tepkilerin ardından Pantene'den açıklama geldi. Şirketin Instagram hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yayınlanarak 'ödül verilen sanatçılarla ilgili bir dahiliyetin olmadığı' kaydedildi.

Sponsorluk kapsamında tek isteğin 'jüri üyelerinin yüzde 50'sinin kadın üyelerden oluşması' olduğu belirtilerek P&G Türkiye ve Pantene'in 'cinsiyet eşitliği için mücadele eden şirketler' olduğu ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Pantene Altın Kelebek ödülleriyle ilgili kamuoyunda oluşan tartışmalara karşı açıklama yapma gereği doğmuştur.

Bu yıl 47.'si düzenlenen, Türkiye'de ve dünyada yakından takip edilen Pantene Altın Kelebek ödüllerinde, en iyi sanatçı ve yaratıcı işleri desteklemek amacıyla, son 6 yıldır olduğu gibi bu sene de Pantene markamızla isim sponsoru olarak yer aldık.

Tarafsızlık ilkemiz ve Altın Kelebek seçim geleneğine saygılı olmak amacıyla, ödül verilen sanatçılarla ilgili sürece daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu sene de herhangi bir dahiliyetimiz olmamıştır. Sponsorluk kapsamında tek isteğimiz, cinsiyet eşitliği ilkemiz gereği; jürinin en az yüzde 50'sinin kadınlardan oluşması yönünde olmuştur.

P&G olarak hayatın her alanında eşitliğe inanıyor ve herkesin eşit temsil edildiği bir dünya için durmadan çalışıyoruz. Markalarımızla birlikte cinsiyet eşitliği için mücadele eden bir şirket olarak P&G ve Pantene'in kadın hakları konusundaki duruşu bugüne kadar sergilediği tüm çalışmalarda olduğu üzere gayet açık ve nettir."

Kaynak: Cumhuriyet 

Editör: TE Bilişim