Gazete Emek- Kanal D'de yayınlanan 'Neler Oluyor Hayatta?' programında sunucu Hakan Ural ve Nur Tuğba Algül Namlı'nın sağlık emekçileriyle ilgili kullandığı ifadeler tepkiye neden olmuştu.

Genel Sağlık-İş Sendikası, Hakan Ural ve Nur Tuğba Algül Namlı hakkında sağlık çalışanlarını hedef gösteren ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu. 

Yapılan suç duyurusunda program sunucuları Hakan Ural ve Nur Tuğba Algül Namlı’nın “Tehdit”, “Suç İşlemeye Tahrik” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçlarından soruşturulması talep edildi.

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Derya Uğur tarafından yapılan açıklamada, "‘Neler Oluyor Hayatta’ programının sunucularından Hakan Ural’ın, sağlık çalışanlarını kast ederek, “gözünü çıkarırsın” sözlerini kullanması ve şüpheli Nur Tuğba Algül Namlı’nın ise bu sözleri onaylar şekilde “yaparım” sözünü sarf etmesi, sağlık çalışanlarının itibarını zedelemiş, sağlık çalışanlarına karşı tehdit suçu işlenmiş, haklarını arayan sağlık çalışanlarına karşı şiddet gösterme konusunda, sağlık çalışanları aleyhine suç işlemeye tahrik suçu işlenmiş, hastaneye müracaat eden, etmeyen herkes, sağlık çalışanlarına karşı “kin ve düşmanlığa” sevk edilerek, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu işlenmiştir" denildi.

Açıklamada, "Ural ve Algül Namlı’nın açıklamaları her dönemde olduğu gibi pandemi döneminde de büyük bir fedakârlık örneği gösteren sağlık çalışanlarını derinden yaralamıştır. Sağlık çalışanları, her geçen gün artan şiddet vakaları ile mücadele ederken, Hakan Ural ve Nur Tuğba Algül Namlı yaptıkları açıklamalar ile sağlık çalışanlarının şiddet tehdidi altında kalmalarını ve şiddet görmelerini meşrulaştırarak, sağlık çalışanlarını, moral ve motivasyondan yoksun, kendilerini huzurlu ve güvenli hissetmedikleri bir ortamda çalışmaya sevk etmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.


NE OLMUŞTU ?

Sağlıkçıların hastalarla grev nedeniyle hastalarla ilgilenmediğini iddia eden Ural, Kocaeli Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlara yönelik şiddet uygulayan bir kişiyi savunmuştu. "Hiçbir şey yapmıyor. Doktor zaten böyle duruyor" diyerek sözlerine başlayan Hakan Ural, sunucu Nur Tuğbaş Algül'ün çocuğu olan Arden Namlı üzerinden bir örnekte bulunarak "Arden'i aldın götürdün. Senin ne yapacağını söyleyeyim mi? Gözünü çıkarırsın" demişti. Algül ise bu sözlere karşılık olarak "Yaparım" yanıtını vermişti.

Açıklamalarının devamında "Doktor da duvara yaslanmış. 'Oğlum ölüyor' diyorsun, 'Ben eylemdeyim' diyor" ifadelerini kullanan Hakan Ural, tepki gördü. "Grev de olsa acil servis asla kapanmaz" diyen sağlıkçılar, Ural'ın sözlerinden dolayı "ÖzürDileHakanUral" etiketi açarak tepkilerini dile getirmişti.


RTÜK'TEN İNCELEME TALEP EDİLMİŞTİ

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Hakan Ural'ın programdaki ifadelerine ilişkin RTÜK'ten inceleme istedi.

Taşcı, programın ilk Üst Kurulda görüşülmesi için RTÜK Başkanlığına dilekçe verdi. 

Taşçı verdiği dilekçede, "Sağlık çalışanları başta olmak üzere toplumda da büyük infiale neden olan bu yayın ile söz konusu medya hizmet sağlayıcının yayın etik ilkelerini hiçe saydığı, şiddele zemin hazırladığı ve bu ihlale ortak olduğu açıktır. Televizyon ekranlarından sağlık emekçilerine dönük şiddet çağrısı yok sayılamaz, görmezden gelinemez" ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilişim