Türkiye profesyonel futbol liglerinde 2. ve 3. lig 1 Eylül tarihinde başlıyor. Takımlar yeni sezon hazırlıklarına başlarken, transfer çalışmalarına da devam ediyor. Elbette ki hedefleri gerçekleştirmenin birinci yolu güçlü bir ekonomiye sahip olmak. Fakat mücadele gücünün üst düzeyde olduğu alt liglerde her şeyi ekonomiye bağlamak da yanlış olabilir. Oyun, taktik, disiplin, takım olma olgusu da sizi bu liglerde bir yerlere getirebilir. Peki, bölge takımlarımızın kaçı güçlü bir ekonomiye sahip, bulundukları liglerde neler yapabilirler, Van BBSK, Batman Petrolspor, Cizrespor ve Ağrı 1970 spor’un yeni sezon öncesi son durumları neler? Gelin bir göz atalım.

Kuşkusuz ki bölge takımları içinde en büyük başarıyı bu sene 3. ligden 2. lige çıkan Van BBSK gerçekleştirdi. Vanspor’un 3. ligden 2. lige çıkmasının bölgedeki en büyük başarı olması, bölge futbolunun da ne durumda olduğunun kısa bir özeti aslında. Normal sezonu 3. sırada bitiren Van BBSK, play-off maçlarında Karşıyaka ve Erokspor’u eleyerek 2. lige çıkmayı başardı.

Kayyum döneminde belediyeden ve iş insanlarından ciddi bir destek alan kulüp, 27 Temmuz’da kongreye gidecek. Mevcut başkan Servet Yenitürk’ün tekrar başkan seçilmesi bekleniyor. İkinci Lig Kırmızı Grup’ta mücadele edecek takım transfer çalışmalarını da sürdürüyor. Bu transferlerden en dikkat çekeni Amedspor’dan ayrılan Mehmet Sıddık İstemi. Kulüp ayrıca dış transferde Erzincanspor’dan orta saha Sefa Küpeli, İnegölspor’dan sol bek Osman Torun, Bandırmaspor’dan Cihan Özkaymak, Nevşehir Belediyespor’dan forvet Tunç Murat Behram ile sözleşme imzaladı. İç transferde de takımın golcü oyuncusu Batuhan Er ile anlaşmaları en büyük avantajları.

Peki, grup’ta şansları ne? Kırmızı grubun, beyaz gruba göre daha denk takımlardan oluştuğunu söylemeliyim. Sakaryaspor, Tuzlaspor ve yeni bir yapılanmaya giden Bandırmaspor ilk etapta göze çarpan takımlar. Yine Bayburt İl Özel İdare ve Bodrumspor’da üst sıraları zorlayacaktır. Takımı şampiyonluğa ulaştıran Teknik Direktör Hasan Erkin Şimşir ile yola devam edilmesinin çok doğru bir karar olduğunu ve Van BBSK’nın da en azından kendisine play-off potasında yer bulacağını düşünüyorum.

Geçtiğimiz sezon 3. lig 1. grubu 11. sırada bitiren Batman temsilcisi Batman Petrolspor’da belirsizlik hâkim. Bu sene Diyarbekirspor ile birlikte 3. lig 3. grupta yer alacak olan ve ciddi maddi sıkıntılar yaşayan Batman Petrolspor’da Başkan Ekrem Konaç yeni sezon için halen bir çözüm bulabilmiş değil, fakat kulüp yönetiminin belediye ile görüşme halinde olduğunu ve kulübü belediyeye devretme planlarının yapıldığı gelen haberler arasında. Buradan çıkacak netice takımın geleceğine de doğrudan etki edecektir. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa grupta bu sezon işlerinin çok zor olduğunu söylemeliyim.

Bu görüşmeler arasında da takım ilk transferini Gebzespor’dan sağ bek Nurullah Serbest ile gerçekleştirdi. Kulüpte hafta içi önemli gelişmelerin yaşanacağı bekleniyor. Nazilli Belediyespor, Nevşehir Belediyespor ve Diyarbekirspor bu grubun ilk etapta dikkat çeken takımları.

Geçtiğimiz sezon küme düşmeme mücadelesi veren ve son haftalarda ligde kalmayı başaran Cizrespor’da şu ana kadar yaşanan tek gelişme Teknik Direktör Fethi Çokkeser ile anlaşmak oldu. Yönetim, Cizrespor’a destek için bir toplantı organize etse de, bu toplantıda katılımın beklentilerin altında kalması kulübü bir çıkmaza itmiş durumda.

Takımdan ayrılan Emre Yüksektepe, Yaşar Kaan Yılmaz, Safa Yıldırım gibi futbolcuları da göz önünde bulundurursak Cizrespor’u bu sezon’da da büyük sıkıntılar bekliyor olacaktır. Takım bu sezon 3. lig 2. grupta yer alırken, bu grup’ta FIFA kararıyla Gaziantepspor’un küme düşürüldüğünü ve grubun 17 takımdan oluştuğunu da hatırlatalım. Grupta Kocaelispor ve Karşıyaka gibi köklü kulüpler bulunuyor.

Bölgesel Amatör ligde Mardin Büyükşehir Belediyespor ile sezon sonuna kadar yarışan ve 3. lige yükselmeyi başaran Ağrı 1970 Spor’da takımı şampiyonluğa taşıyan Seyithan Özdaş ile yollar ayrıldı. Yerine geçtiğimiz sezon Cizrespor’da görev yapan Yusuf Tokuş getirildi.