ÖZEL HABER/FUAT BULUT

Gazete Emek- Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı haftalık vaka sayılarının yer aldığı tabloya göre Diyarbakır, ülke genelinde Siirt’ten sonra en çok vaka sayısının görüldüğü kentler arasında ikinci sırada. İki hafta önce kentte 100 binde görülen vaka sayısı 374 iken, bu rakam geçen hafta 100 binde 788’e yükseldi.

DENETİM YOK, TEBİRLERE UYAN YOK

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen yıldan bu yılın Haziran ayına kadar zor günler geçiren Diyarbakır, kısa süreli toparlanma sürecinin ardından yeniden eski günlere döndü.

1 Temmuz 2021 tarihi ile birlikte başlayan normalleşme süreci ve bayram tatilinin de etkisiyle kentte vaka sayısı patlama yaptı. Denetimlerin olmaması, maske ve sosyal mesafenin ortadan kalkması, aşılama oranının da hayli düşük olması, geçen yıl en az vaka görülen kentler arasında "Mavi" kategoride olan Diyarbakır'ı bir anda "Kırmızı" kategoriye koydu.

KLİNİK VE YOĞUN BAKIMLARDA YER KALMADI

Vaka sayısının artmasıyla birlikte kapatılan hastanelerdeki pandemi kliniklerinin tamamı, ek servislerle birlikte yeniden açılmaya başlandı. İki özel hastane de uzun bir aradan sonra kovidli hasta yatışı almaya başladı. Diyarbakır Tabip Odası'nın verilerine göre kentteki günlük vaka sayısı 2 bin 300'e ulaştı.

TTB KONSEY ÜYESİ YERLİKAYA: HASTALAR ÇEVRE İLLERE SEVK EDİLİYOR

Gazete Emek’e konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, hastanelerdeki yer sıkıntısı nedeniyle Kovid hastalarının çevre illere sevk edildiğini söyledi. Kentte dördüncü pikin yaşandığını ve bulaşı hızının diğerlerinden farklı olduğunu ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

Diyarbakır’daki tablo iç açıcı değil. Daha önce pek çok kez söyledik ancak şu an bu karanlık tablonun içerisindeyiz. Hem aşılanma oranımız çok düşük, hem vaka sayışımız çok yüksek. Günlük ortalama vaka sayımız 2 bin 2 bin 300 arasında değişiyor. Hastanelerde 700 hastamız kliniklerde, bunların 160’ı yoğun bakımlarda tedavi görüyor. Günlük Kovid’den 10-15 hastamızı ne yazık ki kaybediyoruz. Toplumda aşıya olan rağbet öngörümüz şeklinde yürümüyor. Yaşadığımız bu pik, çok kısa sürede çok hızlı bir artış eğilimi gösteriyor. Delta varyantının özelliği, kısa süreli bir temasla bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Yeni varyantın, hiçbir hastalığı olmayan, gençlerimizi de aramızdan aldığını görüyoruz.

“SAĞLIKÇILAR TÜKENMİŞ DURUMDA”

Şu an sağlık çalışanlarının özverisiyle devam eden bir sağlık sistemi var. Ama sağlıkçılar da artık tükendi. Geçen yılın Mart ayından bu yana sağlıkçılar bu kadar yorulmamıştı, bu kadar tükenmemişti. Yoğun bakımların açıldığı gün dolduğu bir süreci yaşıyoruz. Pandemi hastanesi ilan edilen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tamamen Kovid hastalarına tahsis edilmiş durumda. Başka illere hasta sevkinin yaşandığı bir döneme girdik. Bu salgın hastanelerde karşılanmamalıydı. Olması gereken strateji şu olmalıydı. Toplum içerisinde toplumsal bulaşıyı engelleyecek bir takım kararların alınması ve pratiğinin ortaya konulması ve buna karşı mekanizmaların oluşturulmasıydı. Yapılmayanların başında da bu oldu. Sadece hasta olanlar hastanelerde sağlıkçıların sırtında bir yük olarak süreç yönetilmeye çalışıldı. Kamu hastanelerinde kronik hastalar, acil hastalar ve travma yaşayan hastalarımızın ameliyatları durdurulmuş durumda. Tüm sağlıkçıların emeğinin Kovide aktarıldığı bir süreçte diğer hastalarımız sağlığa erişemiyor.

“KAMU OTORİTESİ DENETİM YAPMIYOR”

112’de örneğin hastaneye yatırılması gereken bazı hastaların zaman zaman yer bulunamaması gerekçesiyle başka kentlerde yer arandığı durumlarıyla karşı karşıyayız. Tekil olarak başka kentlere sevk edilen hastalar var. Karantinada olması gereken bireylerin kontrol edilmesi, süreçlerinin takibi konusunda eksiklikler yaşanıyor. Örneğin karantinada olması gereken bireylerin taziyelere gittiği bilgisi ulaşıyor bize. Tespitlerimize göre taziye evleri, bulaşı merkezlerden biri. Bu mekanların, yine düğünlerin önüne geçilmesi gerekiyor. Toplumun kendi sağlığının önüne geçmesi gerekiyor, kamunun da denetim mekanizmasını hayata geçirmesi gerekiyor. Kamu otoritesi bu noktada görevini yapmıyor.”

Editör: TE Bilişim