ÖZEL HABER/RABİA ÇELİK

Gazete Emek- Eskişehir H Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Ayık, kaldığı cezaevinde sol gözünü kaybetti ve sağ gözünün ise 30 derece miyop olduğu öğrenildi. Ayrıca Crohn hastalığı (bağırsak yüzeyinin iltihaplanması) ile de mücadele eden ve tedavi hakkı engellenen Ayık, yüzde 76 engelli raporu olmasına rağmen 25 Ocak tarihinde İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tahliye edilmedi.

Mahkeme, Ayık’ın duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verilirken, savcılık 'örgüt üyeliği' suçundan cezalandırılmasını istedi. Bir sonraki duruşmanın karar duruşması olacağını belirten Mahkeme Heyeti, Ayık’ın savunma yapması için duruşmayı 8 Nisan tarihine erteledi.

İslam Memiş'ten yatırımcılara uyarı: Fed kararı sonrası altın, dolar ve kripto paralarda son durum? 

“TEDAVİSİNİ DIŞARIDA YAPMALI”

Gazete Emek için Rabia  Çelik’e konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, Ayık’ın dava sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Devrim Ayık ile ilgili şubemiz iki ayrı basın açıklama yaptı. Her iki açıklamada da Devrim’in sağlık durumuna dikkat çekerek, tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini söyledik. Bunun sonucunda 04. 12. 2019’da tahliye oldu ve tedavisinin dışarıdan devam etmekteydi. 07.10.2019’da tedavi için gittiği Akdeniz Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü’ne muayene sonrası hastane çıkışında tekrar gözaltına alınarak, 4 gün gözaltına alınmasının ardından Antalya L Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’na gönderildi. Devrim’in durumunun kötüye gitmesinden dolayı şubemiz tekrar bir basın açıklaması yaparak, yetkilileri göreve çağırmıştır. Devrim Ayık, en son 2020 Mart ayında tedavisini evde olabilmesi için şartlı tahliye edilmişti. Ocak  2021’de tutuklanıp tekrar Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderildi.”

Cezaevi koşullarının Ayık’ın sağlık durumunu için uygun olmadığının altını çizen Çiçek, “ Ayık, Ocak 2021’de 4’üncü kez tutuklanıp Edirne Cezaevi’ne gönderildikten sonra oradaki gelişmeler sonucunda durumu şöyleydi; Yüzde 76  engelli sağ gözünü kaybetmiş, sol gözü miyop, 30 derece gözlükle bile bir metre yakını anca görebilen ve ağır kronik  Chorn hastası bir insan. Doktorlar bu hastalığından dolayı hayatı boyunca her an ameliyata girecekmiş gibi kendini hazırlaması gerektiğini, çünkü bu hastalığın ömrü boyunca geçmeyeceğini ve tedavi ile kansere dönüşmesini engelleyebileceklerini, tedavi edilmediği sürece torba ile yaşamak durumunda kalacaklarını belirttiler. Devrim Ayık, 12 Ocak 2021 tarihinde tutuklanıp tekrar Edirne Cezaevi’ne konulduğu ve 02 Nisan 2021’de ise Edirne Şehir Hastanesi’nde çekilen Kolonoskopi sonucu, doktorun bağırsaklarında çürümeler tespit etmesine rağmen hiçbir tedavi başlatılmamış ve Eskişehir Cezaevi’ne sevk edilmiştir. Ayık, hala Eskişehir L Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.”ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan yeni açıklama: Sözlerimin muhattabı Sezen Aksu değil

KANSER RİSKİ YÜKSEK

Kronik Chorn hastası olan Ayık’ın durumunun giderek kötüleştiği ve kanser riskinin günden güne arttığını belirten Çiçek, Ayık’ın bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek sözlerinde şu ifadeleri kullandı:

“Bütün hasta tutuklularda olduğu gibi Devrim Ayık’ta da büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Hasta mahpuslar için cezaevinde sürekli tedaviye götürülecek bir ortam oluşturulmamıştır. Bundan kaynaklı olarak hasta mahpuslar sanki ölümü bekler hale gelmiştir. Devrim, çok genç bir insan ihtiyar olması hasta olmasına uygun anlamına geliyor olmasın.  Çok genç ve bu hastalığı haketiğini düşünmüyoruz. Bu hastalık hapishanede gittikçe artacak ve Ayık için en kötü ihtimalle kansere dönüşme olasılığı yüksek. Bu onun durumunun genç olmasından kaynaklı daha da kötüye gitmesine neden olabilecektir.”

“CEZAEVİNDE KALDIĞI SÜRE İÇERİSİNDE HASTALIĞI DAHA DA ARTTI”

Oğlunu en son 13 Ocak’ta yapılan açık görüşte gören anne Hülya Ayık, oğlunun sağlık durumuna ilişkin son durumu şu ifadelerle özetledi:

“Oğlum yüzde 76 engelli ve ağır kronik hastalığı olan bir insan. Bağırsaklarındaki ağrılar, vücudunun her yerine vurmaktadır. Dolayısıyla dişlerine de etki etmektedir. Daha önce 4 dişi ameliyatla alınmış. Şu an 5 dişinin ameliyatla alınması gerekiyor. Devrim şimdi de dişlerindeki rahatsızlıktan kaynaklı hiçbir şey yiyemiyor. Sadece çorba ile beslenmektedir. Bu çorbalarda Devrim’in bağırsaklarındaki hastalığından dolayı onu rahatsız ediyor ve tuvalet ihtiyacını karşılayamaz hale getiriyor. Devrim yaklaşık 8 aydır karantina odalarında nemli, paslı ve küften kararmış odalarda tek başına bulunmaktadır. Devrim’in hastalığı tamamıyla temiz ve hijyenik ortamlarda bulunması gereken bir hastalıktır. Cezaevinde ve karantina altında geçirdiği süre Devrim’in hastalığını kat ve kat ilerletiyor. Devrim’in belinde hastalığından kaynaklı dışa vurmuş yaralar var. Doktorların bir an önce ameliyat edilmesini aksi takdirde bu yaraların kansere dönüştüğünü söylemektedir. Ama herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Devrim bunca ay kaldığı karantina sürecine rağmen hastaneye git-gel yaptıklarında asker ve gardiyanların kendisine yönelik tutumundan kaynaklı sürekli disiplin cezası ve tutanak tutması nedeniyle karantina odalarından bıkmış bir durumdadır. Bir daha karantinaya gitmemek için hastane gitmeyi reddediyor.”

Ağırdır, Erdoğan’ın 'Edirne-İmralı' çıkışını değerlendirdi: Yeni bir çözüm süreci ihtimali söz konusu bile değil

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Anne Ayık,  Adalet Bakanlığı’na yaptığı çağrıda Devrim ve Devrim şahsında tüm hasta tutuklular için tahliye talebinde bulundu. “Tahliye edilmesi gereken bir durumdayken 25 Ocak’ta görülen mahkemesi ertelendi. Devrim ve Devrim gibi hasta tutukluların sağlıklarına kavuşabilmeleri için bir an önce tahliye olmaları gerekiyor. Bizim Adalet Bakanlığı’ndan Devrim ve diğer tüm hasta tutuklular için bir an önce tahliye talep ediyoruz.  Yaşam her insanın hakkıdır. Hasta tutukluların tahliyesi ve gerekli ortamlarda tedavilerinin yapılmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim