ÖZEL HABER/ ERHAN AKBAŞ

Gazete Emek- Türkiye genelinde hava sahasındaki kirlilik bir çevre krizine doğru gidiyor. Hava kirliliğinin üst düzeyde olduğu kentlerden biri de Van. Kentte  ciddi bir sanayileşme olmamakla birlikte ısınmadan ve motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği her geçen gün daha çok görünür olmaya başlıyor. Türkiye’ye giren doğal gaz hatlarının güzergahında olmasına rağmen doğal gaz kullanımı kentin tamamına yayılmış değil. Artan kömür fiyatları da eklendiğinde yurttaşlar,  dar gelirli ailelere dağıtılan kömürler veya fiyatı daha düşük olduğu için  kalitesiz kömürleri ısınmada kullanmak zorunda kalıyor. Kullanılan bu   kalitesiz, nem ve kükürt oranı yüksek, kalorifik değeri düşük kömürler ile  hava kirliliği daha da artıyor. Hava kirliliği ile beraber Van ve çevre illerde Astım, KOAH ve Bronşit  gibi solunum yolu hastalıklarında gözle görülür bir artışın olduğu dillendiriliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her yıl binlerce dar gelirli aileye kömür yardımı yapıyor

‘’DÜNYA’DA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE  DE ENERJİ KRİZİ YAŞANIYOR ‘’

Öte yandan artan kömür fiyatlarına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir  istatistik paylaştı. Bu verilere göre 2019'un Ekim ayında bir ton odunun fiyatı 643 lira iken bu 2021'in Ekim ayında bin 015 liraya yükseldi. Aynı dönemde bir ton kömürün fiyatı da bin 069 liradan 2 bin 159 liraya çıktı. Böylece son üç yılda odunda yüzde 43, kömürde ise yüzde 101'lik artış yaşandı. Fiyatlardaki bu artış, kömürcülük sektörünü daha durağan hale getirdi.  Artan kömür fiyatlarını ve kalitesiz kömürlerin yarattığı kirliliği değerlendiren kömürcü esnafı Sait Yakut, dünya genelinde yaşanan enerji krizine dikkat çekiyor. 22 yıldır Van’da kömürcülükle uğraştığını   söyleyen Yakut, ‘’ Bu sene hem dünyada hem de ülkemizde bir enerji krizi yaşanıyor. Kömür fiyatları gün be gün artıyor. Bugün sattığımız  kömürü aynı fiyatla alamıyoruz bir daha. Vatandaşlar da daha uygun diye kalitesi yüksek olan ithal kömür yerine yerli kömüre yöneliyor. Ancak bu kömür de zam almaya başladı. ‘’ ifadelerini kullanıyor.

Sait Yakut- Kömürcü esnafı

 

ALIM GÜCÜ DÜŞÜNCE KALİTESİZ KÖMÜRLERE YÖNELİYOR VATANDAŞ 

Artan fiyatlarıyla beraber yurttaşların düşük maliyetli kömürlere yöneldiğini belirten Yakut, bunun da çevre kirliğini arttırdığını söylüyor. Şöyle devam ediyor Yakut ‘’ Vatandaş ısınmak zorunda . Bu yüzden yardım kömürlerine daha rağbet ediyor. Karbondioksit oranı daha yüksek ama fiyatı uygun kömürlere yöneliyor. Artan maliyetler insanları kalitesiz kömürleri tercih etmeye zorluyor. Bu da çevreyi kirletiyor. Milletin alım gücü yükseldikçe çevrenin temiz kalması o kadar mümkün olur. Hava kirliliğin en büyük sebebi bana göre bu. ‘’ 

 

TEMİZ HAVA HAKKI PLATFORMUNA GÖRE IĞDIR, AĞRI, MUŞ VE VAN EN KİRLİ KENTLER 

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), geçtiğimiz aylarda  “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” isimli rapor yayımladı. Rapora göre hava kirliliği 12 kent için her geçen gün ağırlaşan bir sorun. Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara’da  yıl boyunca yapılan ölçümlerde yüksek hava kirliliği gözlemlendi. Bu yıl dördüncüsü yayımlanan rapora göre hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu kent ise  Muş. Havası 306 gün boyunca kirli olan  Muş, 2020 yılında yapılan ölçümlerde en kirli havanın olduğu tespit edilen Iğdır’ı geçti. Iğdır, son dört yıldır hava kalitesi açısından en kirli iller listesinde son dört yıldır ilk sırada yer alıyor. Raporda Muş ve Iğdır ile beraber hava kirliliğinin   Van ve Ağrı’da  da  kronik bir  hal aldığı belirtiliyor.

Van; Ağrı ve Muş ile beraber bölgede hava kirliliğinin en yüksek olduğu kentlerden

Editör: TE Bilişim