ÖZEL HABER/RABİA ÇELİK

Gazete Emek- HDP yönetimindeki Şırnak’ın Silopi Belediyesi ile DİSK/ Genel İş Sendikası arasında toplu İLO 190 no’lu sözleşme imzalandı. İmzalanan  toplu iş sözleşmesi ile emekçilerin maaşlarına  yüzde 100’e yüze yakın zam yapıldı. Sözleşme ile en düşük işçi maaşı ise 6 bin 20 TL olarak belirlendi.

Toplu sözleşmeye ilişkin dikkat çeken en önemli kararlardan biri de kadın ve kız çocuklarına verilen sosyal haklar oldu. Kadın beyanının esas sayıldığı ve kız çocuklarının eğitimine tam destek sunulmasıyla emsal bir sözleşmeye imza atıldı.

Silopi Belediye konferans salonunda düzenlenen törene katılan isimlerden DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, imzalanan toplu iş sözleşmesine ilişkin şunları şöyledi:

EKONOMİK KRİZ VE HAYAT PAHALILIĞINA KARŞI MÜCADELE VURGUSU

“Hayat pahalılığının ve geçim sıkıntısının arttığı, pandeminin işçi sınıfı üzerinde olumsuz etkilerinin devam ettiği, ekonomik kriz başta olmak üzere bu dönemin siyasi ve sosyal anlamdaki zorlu şartlarına ve yaşadığımız büyük demokrasi krizine rağmen sendikamız hem örgütlülüğünü büyütmekte hem de iş kolumuzdaki en iyi toplu iş sözleşmelerini imzalamanın haklı gururunu yaşamaktadır. Bunlardan birisi de Şırnak Silopi Belediyesi ile yaptığımız toplu iş sözleşmesi oldu.”

“ÇABALARIMIZ OLUMLU SONUÇ VERDİ”

Toplu iş sözleşmesiyle yapılan bazı iyileştirmelerin örnek teşkil ettiğini belirten Çalışkan,“Maliyetleri, idari ve sosyal hakları açısından örnek bir toplu iş sözleşmesi süreci yaşandı. Belediye ve sendikamız tarafından yürütülen ortak çabayla üyelerimizin taban ücretlerinin iyileştirilmesi ve beraberinde tüm üyelerimizin yararlandığı mali ve sosyal hakları geliştirme çabamız olumlu sonuç verdi. Genel-İş şubemize ve Şırnak Silopi Belediyesi’ne teşekkürlerimi iletiyorum.” İfadelerine yer verdi.

Peki imzalan toplu iş sözleşmesinde öne çıkan düzenlemeler neler?

-En düşük ücret 3 bin 200 tabanından 6 bin 20 TL tabanına yükseltildi. Ortalama yüzde yüz zam yapıldı.

- Dini bayramlar ile 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramın ikramiyesi 75 TL den 250 TL’ye çıkartıldı.

-Tediyeler 52 günden 80 güne çıkartıldı. Tediye ödemeleri her 4 ayda bir yapılacak.

- Ücret, sosyal yardım ile birlikte ortama 8 bin TL oldu.

-Evli veya çocuklarına bakmakla yükümlü sendika üyesi işçilere ayda Net 500 TL aile ve çocuk yardımı yapılır.

KIZ ÇOCUKLARINA TAM DESTEK

- İlkokulda okuyan kız çocuğu için net 115 TL, erkek çocuğu için net 65 TL.

-Ortaokulda okuyan kız çocuğu için net 180 TL erkek çocuğu için net 130 TL.

- Lisede okuyan kız çocuğu için net 250 TL erkek çocuğu için net 200 TL.

- Yükseköğrenim gören kız çocuğu için net 500 TL Erkek çocuğu için net 400 TL öğrenim yardımı verilir.

KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE ENGEL OLAN İŞÇİYE YARDIM YOK

-Engelli çocuğu olan işçilere, her ay bir yevmiyesi tutarında engelli yardımı verilir. Yukarıda belirtilen eğitim yardımı okul çağına gelmiş kız çocuğunu okula göndermeyen işçinin erkek çocuğuna da belirtilen yardımlar yapılmaz.

-İşçilere, fiilen çalışmalarına bakılmaksızın her ay net 240 TL yemek yardımı sosyal yardım olarak verilir.

- İşe girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az 1 yıl çalışmış olan işçilere, aşağıdaki süreler kadar yıllık ücretli izin verilir.

KADIN ÇALIŞANLAR 8 MART VE 25 KASIM’DA İZİNLİ OLACAK

-8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın personel idari izinli sayılacak.

-Kadın işçilere yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı vakalarında kadın işçinin beyanı esas kabul edilerek işverence gerekli her türlü tedbir alınarak disiplin kurulunca konu ivedilikle sonuçlandırılacak.

Editör: TE Bilişim